Elon Musk, directorul Tesla: ”ne-o căutăm cu lumânarea” cu inteligenţa artificială

Robot
Robot (Shutterstock)

Elon Musk, unul dintre principalii susţinători al maşinilor suficient de inteligente încât să se conducă singure, continuă să emită previziuni pesimiste despre primejdiile următorului nivel al computerizării, atrăgând atenţia asupra potenţialului malefic al inteligenţei artificiale (IA).

”Cu inteligenţa artificială, ne-o căutăm cu lumânarea”, a susţinut Musk săptămâna trecută, la un simpozion centenar al Departamentului de Aeronautică şi Astronautică al MIT. ”Ştiţi poveştile cu exorcistul care are o pentagramă şi nişte apă sfinţită şi da... este sigur că poate controla demonii, dar până la urmă nu iese bine”.

Previziunile întunecate ale lui Musk au devenit o temă recurentă - şi de fiecare dată când acesta avertizează despre pericolul inteligenţei artificiale, situaţia pare să fie tot mai gravă.

În iunie, Musk a evocat spectrul din seria de filme ”Terminator”, precizând că investeşte în companiile care se ocupă cu inteligenţa artificială numai pentru a fi capabil să menţină lucrurile, tehnologia sub supraveghere. În august, Musk şi-a reafirmat îngrijorările, notând că IA ”are potenţialul de a deveni mai periculoasă decât armele nucleare”.

În urmă cu numai câteva săptămâni în urmă, Musk a glumit spunând că un sistem IA responsabil cu eliminarea spam-ului ar putea decide în viitor că cel mai bun mod prin care poate să-şi îndeplinească sarcina este prin eliminarea oamenilor.

Ultimul său comentariu este primul mesaje în care Musk a comparat IA cu ceva supernatural precum demonii.

Cum să combatem "forţele demonice" ale IA pe viitor? Printr-o afirmaţie stranie pentru un mogul din domeniul tehnologiei, Musk sugerează că ar putea fi o idee bună să punem ”speritorile” să se lupte între ele, aducând în schemă organismele de reglementare guvernamentale.

”Dacă ar fi să ghicesc care ar fi cea mai mare ameninţare existenţială a noastră, probabil că este aceasta”, a declarat el, făcând referire la inteligenţa artificială. ”Sunt tot mai înclinat să cred că ar trebui să existe ceva supervizare şi reglementare, poate la nivel naţional sau internaţional, numai pentru a ne asigura că nu facem ceva foarte prostesc”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură