Elon Musk se teme că un robot dictator nemuritor va domina lumea (video)

Elon Musk
Elon Musk (Getty Images)

Elon Musk, vizionarul preşedinte de la Space X şi Tesla, se teme că dezvoltarea Inteligenţei Artificiale va duce la apariţia puterii dictatoriale a unui robot, de care nimeni nu va putea scăpa niciodată. Şi, de data aceasta nu este vorba despre science fiction.

„În epoca inteligenţei artificiale, am putea crea un dictator nemuritor de care nu vom scăpa niciodată”, spune Elon Musk în noul documentar intitulat „Aveţi încredere în acest computer?” produs de regizorul Chris Paine.

Filmul explorează aşteptările şi pericolul Inteligenţei Artificiale. Expune exemple, de la liniile de asamblare a roboţilor, la bombe expediate de drone, trecând prin profunzimea "ştirilor false" conforme cu Inteligenţa Artificială. Firele tematice care leagă toate aceste exemple au legătură cu eforturile programatorilor şi inginerilor de a face maşini care imită nu numai abilităţile fizice ale oamenilor, ci şi intuiţia şi personalitatea acestora.

Musk a avertizat încă din 2017 că această tehnologie cibernetică ar putea declanşa cel de-al Treilea Război Mondial. El a numit, de asemenea, Inteligenţa Artificială ca fiind „cel mai mare risc cu care ne confruntăm ca civilizaţie” şi a sugerat ca autorităţile competente să o reglementeze, informează Mashable, preluat de Europa Press.

În documentarul „Aveţi încredere în acest computer?”, Musk sugerează că Inteligenţa Artificială dezvoltată deja de guvernele autoritare poate dura mai mult decât liderii sau partidele care le conduc, creând o structură permanentă de opresiune.

Fondatorul companiilor Tesla şi Space X doreşte răspândirea masivă a acestui mesaj, motiv pentru care a plătit pentru ca filmul să poată fi vizionat gratuit pe parcursul weekendului.

„Este o chestiune foarte importantă”, a declarat Musk la premiera filmului, în Los Angeles, pe 5 aprilie. „Ne va afecta viaţa în moduri pe care nici nu ni le putem imagina în acest moment.”

Documentarul poate fi vizionat gratuit doar sâmbătă 7 aprilie şi duminică 8 aprilie în streaming accesând acest link: http://doyoutrustthiscomputer.org/watch