Emisiunile TV din Republica Moldova preluate din Federaţia Rusă vor fi monitorizate

Antena
Antena (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)

Consiliul Coordonator al Audiovizualului va monitoriza timp de două săptămâni buletinele de ştiri şi emisiunile de dezbateri politice ale posturilor TV din Republica Moldova care au emisiuni informativ-analitice preluate din Federaţia Rusă, relatează Moldpres.

Decizia a fost luată ieri într-o şedinţă a instituţiei audiovizualului, în urma sesizării deputatului în Parlament Ana Guţu.

Parlamentarul a rugat CCA să solicite distribuitorilor de servicii radio şi posturilor TV retransmise din Federaţia Rusă pe teritoriul Republicii Moldova prin frecvenţe terestre sau eter ca buletinele de ştiri şi emisiunile de dezbateri politice produse în Federaţia Rusă şi distribuite pe teritoriul Moldovei să fie înlocuite cu alte emisiuni, de exemplu ştiri europene, republicane sau locale, emisiuni de muzică, enciclopedice sau de divertisment.

În urma acestei sesizări, CCA a solicitat opinia referitoare la apelul parvenit ambasadorilor Germaniei şi SUA la Chişinău, ambasadorilor Misiunii OSCE şi Delegaţiei Europene în Republica Moldova, Asociaţiei Presei Electronice, Comitetului pentru Libertatea Presei şi altor instituţii.

Asociaţia Presei Independente şi Centrul de Jurnalism Independent au propus Consiliului Coordonator al Audiovizualului să monitorizeze nu doar programele audiovizuale proprii/autohtone, ci şi programele audiovizuale străine, urmând să intervină în cazurile în care aceste programe încalcă prevederile legislaţiei R. Moldova privind informarea corectă a publicului.

Cele două instituţii au propus ca în cazul în care la un post sau altul se vor constata tendinţe de manipulare informaţională, incitare la ură interetnică şi/sau propagandă ilegală, CCA urmează să aplice sancţiuni, inclusiv excluderea acestor emisiuni din grila programelor retransmise sau înlocuirea lor cu produse originale/autohtone.

În cadrul aceleiaşi şedinţe CCA a eliberat licenţă prin satelit pentru un post generalist informativ-analitic, care se va numi Realitatea TV.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe