Episcop sirian ortodox: “Ce s-a întâmplat în Orientul Mijlociu se va întâmpla şi în Europa”

Persecuţia creştinilor în Europa ar urma sa înceapă în curând, conform episcopului ortodox pentru Elveţia şi Austria, Dionysios Isa Gurbuz. Din cauza persecuţiei creştinilor din ţara sa el ar fi fost serios ”traumatizat”.
Refugiaţi la graniţa dintre Slovenia şi Croaţia, 24 octombrie 2015
Refugiaţi la graniţa dintre Slovenia şi Croaţia, 24 octombrie 2015 (Jure Makovec/AFP/Getty Images)

Persecuţia creştinilor în Europa ar urma sa înceapă în curând. Asta spune episcopul ortodox pentru Elveţia şi Austria, Dionysios Isa Gurbuz. Datorită persecuţiei creştinilor din ţara sa el ar fi fost serios ”traumatizat”.

Într-un interviu acordat publicaţiei "Tagesanzeiger", capul bisericii se arată afectat de soarta creştinilor din Orientul Mijlociu.

Gurbuz vede în acţiunile grupurilor teroriste precum Daesh, talibanii şi Al Quaeda o prelungire a genocidului din 1915 din acea parte a Turciei care în acea vreme aparţinea Siriei. La vremea respectivă au murit două milioane de creştini ortodocşi armeni, sirieni şi greci, iar un milion de creştini s-au convertit la Islam, fiind forţaţi.

Gurbuz consideră că încă de la început, un punct de pe agenda Islamului a fost a alungarea creştinilor din Orientul Mijlociu prin teroare.

Episcopul consideră naivă viziunea unei convieţuiri paşnice după pătrunderea fluxului de refugiaţi, deoarece şi printre refugiaţi ar exista terorişti. Pe agenda refugiaţilor ar fi convertirea Europei la Islam. Această convertire s-ar petrece de la sine din cauza familiilor musulmane care au copii mulţi, iar episcopul atrage atenţia că procesul acestei convertiri nu va fi paşnic.

Conform predicţiilor sale, în 20 – 30 de ani în Europa ar exista o majoritate musulmană, iar jumătate dintre femei ar purta hijab.

Conform declaraţiilor sale episcopul a fost atât de traumatizat de persecuţia din Orientul Mijlociu, încât el face apel urgent la vigilenţă.

Nu este vorba de un apel la ură, a ţinut să precizeze omul bisericii. Din perspectiva sa, Islamul ar încerca ”să preia puterea în Europa” şi să ”înceapă persecuţia”. ”Ceea ce se petrece azi în Orientul Apropiat, se va întâmpla şi aici în Europa”, spune Gurbuz.

Siria era singura ţară din Orientul Apropiat în care creştinii puteau trăi nestingheriţi în credinţa lor, spune episcopul. În cazul în care liderul sirian Baschar al-Assad va fi înlăturat, ar putea să se întâmple exact ceea ce s-a întâmplat în Irak după prăbuşirea lui Saddam Hussein, atunci când structurile politice de putere s-au prăbuşit şi grupările islamiste au preluat sceptrul puterii.

Pentru Isa Gurbuz, Primăvara Arabă a fost numai un joc, un Intermezzo. ”Deoarece Islamul nu acceptă în ultimă instanţă nici un fel de democraţie, ci vrea doar să impună sharia.”

Episcopul în vârstă de 51 de ani provine – ca majoritatea creştinilor sirieni ortodocşi care trăiesc în Elveţia – din partea estică a Turciei, care a aparţinut odată Siriei. La începutul secolului, acolo mai trăiau încă 230 000 de armeni, dar astăzi practic nu mai este nici unul acolo, căci, conform spuselor lui Gurbuz, Turcia ar fi inamicul creştinismului.

Gurbuz şi-a început ucenicia fiind călugăr în renumita mânăstire Mor Gabriel, dar a părăsit sud-estul Turciei în 1989. Apoi a predat la Seminarul Teologic din Damasc. În 1997 a devenit primul episcop sirian ortodox din Germania.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii