Era "deţinuţilor scriitori" pe cale să apună? DNA pune piciorul în prag

Laura Cotruţa Kovesi, la primirea premiului GDS, 12 martie 2015
Laura Cotruţa Kovesi, la primirea premiului GDS, 12 martie 2015 (Epoch Times România)

George Copos, Adrian Năstase sau Gigi Becali, sunt doar câţiva dintre foştii deţinuţi care şi-au pus în valoare talentele literare pentru a ieşi mai repede din închisoare. Câte dintre lucrările acestora se încadrează însă la categoria "lucrări ştiinţifice", în contextul în care unii dintre ei nu s-au remarcat niciodată până atunci în acest domeniu?

Pentru a pune capăt unei potenţiale practici abuzive, DNA a sesizat CSM şi Ministerul Justiţiei in vederea schimbării legii privind executarea pedepselor.

Procurorii DNA consideră că este necesară o analiză mult mai riguroasă a lucrărilor ştiinţifice scrise de persoanele care au fost condamnate definitiv, în contextul în care unele dintre ele au ieşit mai repede din închisoare după ce au scris mai multe cărţi.

În unele dintre cazuri, precum cel al lui George Copos care a scris nu mai puţin de cinci astfel de "lucrări ştiinţifice", au existat chiar acuzaţii de plagiat.

Instituţia condusă de Laura Codruţa Kovesi vizează modificarea unor prevederi din legea privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, a anunţat luni seară, jurnalistul Sabin Orcan, în cadrul unei emisiunii la postul B1 TV.

"Pedeapsa care este considerată ca executată pe baza muncii prestate sau a instruirii şcolare şi formării profesionale, în vederea acordării liberării condiţionate, se calculează după cum urmează: în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii şi inovaţii brevetate, se consideră 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare ştiinţifică sau invenţie şi inovaţie brevetate", se arată în legea respectivă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne