Erdogan: Bashar al-Assad trebuie să renunţe la putere

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan susţine că nu se va putea pune capăt conflictului din Siria cât timp preşedintele sirian Bashar al-Assad nu renunţă la putere.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Erdogan a declarat, într-un interviu acordat marţi agenţiei de ştiri Reuters, că Siria “ar trebui să fie eliberată de sub dominaţia lui Assad pentru a se putea găsi o soluţie” care să pună capăt războiului de peste şase ani din ţara arabă.

“Assad a ucis sute de mii de oameni şi am 3 milioane de refugiaţi în ţara mea, 1,5 milioane de refugiaţi se află în prezent în Liban şi există aproximativ 1 milion de refugiaţi în Iordania. Aceşti oameni şi-au părăsit pământul natal” din cauza liderului sirian, a precizat Erdogan.

Erdogan a mai susţinut că “nu mai putem vorbi despre o soluţie care să-l includă pe Assad, altfel eforturile noastre vor fi inutile”.

El a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin – care îl susţine pe Assad cu lovituri aeriene începând din 2015 – a afirmat că nu este “un susţinător al lui Assad. Nu sunt avocatul său”.

Rusia şi Iranul sunt cei mai mari susţinători străini ai lui Assad şi au conlucrat cu sirieni atât împotriva jihadiştilor, cât şi împotriva rebelilor din opoziţie care doresc să înlăture regimul din Damasc.

Turcia şi o coaliţie multinaţională condusă de SUA a susţinut în principal un grup din opoziţie cunoscut sub numele de Forţele Democrate Siriene, ce este alcătuit din mai multe grupuri separate.

Pentru ca situaţia să fie şi mai complicată, Turcia luptă şi împotriva forţelor kurde siriene care, la rândul lor, luptă împotriva regimului Assad şi a grupului jihadist Statul Islamic.

Avioanele de luptă turceşti au atacat marţi sediul Unităţilor kurde siriene de Protecţie a Poporului (YPG) din nord-estul Siriei. Atacul a determinat Departamentul de Stat american să îşi manifeste temerile, Washingtonul menţionând că Turcia nu s-a consultat cu forţele coaliţiei înaintea acestui atac.

Erdogan a declarat marţi că, “în acest moment, Putin, [preşedintele american Donald] Trump, noi, Iranul, Arabia Saudită, Qatarul, ne-am asumat cu toţii un rol activ în efortul de a găsi o soluţie în Siria. Ne putem întâlni şi putem ajuta cetăţenii sirieni să ia o hotărâre”.

De asemenea, el a insistat că Statul Islamic nu îl va înlocui pe Assad şi că există “multe persoane ideale care pot deveni următorul lider [al Siriei]”.

Erdogan a declarat că va discuta despre Siria cu omologul său american Trump în timpul unei întâlniri programate la jumătatea lunii mai.

“Vom discuta despre aceste aspecte şi îi vom invita să facă pasul următor înainte împreună cu noi, astfel încât soarta Siriei să poată fi identificată de poporul său”, a mai afirmat liderul turc.

Războiul din Siria, izbucnit în 2011, s-a soldat cu peste 250.000 de morţi şi a dus la declanşarea celei mai mari crize globale a refugiaţilor de la cel de-al Doilea Război Mondial.