Erdogan cere în mod oficial extrădarea lui Gulen din SUA. Baza aeriană de la Incirlik primeşte din nou energie electrică

Guvernul turc a anunţat că doreşte să discute oficial despre extrădarea din SUA a clericului Fethullah Gulen, suspectat de organizarea loviturii de stat eşuate din Turcia. Obama are de ales între a ceda în faţa presiunilor lui Erdogan sau a risca o tensionare a relaţiilor cu acesta.
Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu.
Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu. (Captură Foto)

La o săptămână după puciul eşuat din Turcia, oficialii americani au raportat că energia electrică a fost în cele din urmă restaurată la baza aeriană sudică de la Incirlik.

Baza aeriană a operat cu un generator de rezervă începând cu 16 iulie, când energia electrică a fost blocată la toate bazele militare din Turcia după tentativa eşuată de lovitură de stat. Autorităţile turce au presupus că avioanele implicate în evenimentele respective au fost realimentate de avioanele turceşti staţionate la baza de la Incirlik.

Comandamentul militar american din Europa a declarat vineri că există acum un flux constant de mâncare caldă, apă şi combustibil pentru a-i susţine pe soldaţii şi civilii americani staţionaţi la acea bază. EUCOM a precizat că lucrează cu armata turcă pentru a se asigura că baza este pregătită pentru a-şi desfăşura misiunile. Baza este folosită de coaliţia aeriană condusă de SUA pentru a ataca poziţiile grupului jihadist Statul Islamic în Siria şi Irak.

Conform unor analişti aceasta ar fi fost moneda de schimb folosită de Turcia în negocierile pentru extrădarea de către SUA a clericului musulman autoexilat în Pennsylvania, Fethullah Gulen, care a fost acuzat de guvernul turc pentru organizarea puciului eşuat din weekend-ul trecut.

Ziarul american Washington Post a declarat că ambasadorul turc în SUA, Serdar Kilic, a cerut Statelor Unite vineri să îl predea imediat pe clericul Gulen – o chestiune care riscă să provoace tensiuni serioase între cei doi aliaţi.

Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a declarat postului de televiziune de stat TRT că Turcia este pregătită să facă parte dintr-o comisie propusă de Washington pentru a discuta extrădarea lui Fethullah Gulen. Dar Cavusoglu a insistat că nu este nevoie să treacă prea mult timp. „Dacă doriţi să tărăgănaţi problema extrădării lui Gulen ar putea dura ani de zile dar, dacă sunteţi hotărâţi, problema ar putea fi rezolvată într-o perioadă scurtă de timp”, a susţinut el, conform Reuters.

Acum mingea se află în terenul lui Obama: va ceda în faţa unei persoane care şi-a bătut joc de procesul democratic şi va extrăda un bărbat de 77 de ani suspectat de organizarea puciului din Turcia? Sau va rămâne tare pe poziţie şi va risca să declanşeze furia lui Erdogan, care ar putea duce la o apropiere a Turciei de sfera de influenţă a Moscovei şi chiar la deschiderea porţilor europene pentru cei aproximativ două milioane de refugiaţi sirieni găzduiţi în prezent în interiorul frontierelor turce?