Erdogan compară Israelul cu Germania nazistă. Denunţă “genocidul cultural” împotriva palestinienilor

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Getty Images)

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a criticat Israelul şi l-a comparat cu Germania nazistă, acuzând statul evreu că “în ultimii 50 de ani a încercat să şteargă urmele moştenirii islamice din Ierusalim”.

“Voi [Israelul] nu veţi fi capabili să le ştergeţi”, a declarat Erdogan la cea de-a doua Conferinţă a Asociaţiei Parlamentarilor pentru Al-Quds [Ierusalim], desfăşurată vineri în Istanbul.

“Astăzi, palestinienii sunt supuşi unor presiuni, violenţe şi politici de intimidare nu mai puţin grave decât oprimarea desfăşurată împotriva evreilor în cel de-al doilea război mondial”, a afirmat Erdogan, potrivit unei transcrieri a discursului său.

“Pentru noi nu contează cine este vinovatul. Ambele sunt masacre, atrocităţi şi opresiuni. Lansarea bombelor asupra copiilor care se joacă pe plaja din Gaza este o crimă la fel de serioasă împotriva umanităţii, precum a fost crima inumană numită Holocaust”.

Erdogan a declarat că a critica Israelul nu înseamnă niciodată antisemitism, adăugând: “Unele ţări europene sunt de partea Statelor Unite şi nu ridică vocea împotriva politicilor de ocupaţie israeliene din cauza scenelor ruşinoase din timpul celui de-al doilea război mondial”.

Ierusalimul nu este o cauză a câtorva musulmani din Palestina, a continuat preşedintele turc, ci este “cauza noastră comună”, învinuind Occidentul pentru generarea de neînţelegeri în lumea musulmană cu scopul de a obţine câştiguri financiare.

“Când tensiunile se amplifică în lumea islamică, profiturile companiilor occidentale cresc în mod corespunzător. Când conflictele se amplifică în Orientul Mijlociu, guvernele occidentale vând mai multe arme”, a adăugat Erdogan.

Preşedintele turc a mai afirmat că a fost declanşat un conflict între musulmanii suniţi şi şiiţi cu scopul de a diviza Islamul şi pe credincioşii săi.

“Câştigătorul unui astfel de conflict nu va fi niciodată lumea musulmană. Într-un astfel de peisaj, companiile occidentale pentru arme şi petrol sunt cele care îşi vor umple buzunarele. Cei care au trasat harta regiunii noastre în funcţie de interesele lor în urmă cu un secol se joacă acum cu neînţelegerile noastre din acelaşi motiv. Niciunul dintre noi nu trebuie să cadă pradă unui astfel de complot”, a precizat Erdogan.

Este pentru a doua oară în acest an când Erdogan a folosit o retorică dură împotriva Israelului.

După ce Turcia şi-a rechemat ambasadorii din Israel şi SUA în luna mai pentru a protesta împotriva răspunsului guvernului din Tel Aviv la protestele care au fost organizate săptămânal de-a lungul gardului de frontieră cu Fâşia Gaza, Erdogan a declarat că Israelul este un “stat terorist” şi a denunţat acţiunile acestuia ca fiind un “genocid”.

Utilizarea cuvântului “genocid” de către preşedintele turc a avut loc după aniversarea genocidelor armean şi asirian comise de către fostul Imperiu Otoman, pe care Turcia continuă să nu le recunoască.

Parlamentul turc a respins recent un proiect de lege care prevedea recunoaşterea oficială a genocidului armean, în cadrul căruia aproximativ 1,5 milioane de armeni au murit în 1915 din cauza otomanilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe