Erdogan condamnă SUA pentru susţinerea luptătorilor kurzi din Siria

Liderul turc a criticat SUA pentru suportul acordat forţelor kurde care luptă împotriva grupului jihadist Statul Islamic în Siria. Soldaţii americani au fost fotografiaţi purtând însemnul unei miliţii pe care Ankara o consideră grup terorist
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a condamnat sâmbătă Washingtonul şi a acuzat SUA că nu este sincer în privinţa alianţei sale cu Unităţile de Protecţie ale Poporului Kurd (YPG).

“Suportul pe care ei îl oferă ... (miliţiei) YPG ... îl condamn”, a declarat Erdogan într-un discurs pe care l-a susţinut în oraşul turc sud-estic majoritar kurd Diyarbakir.

“Cei care ne sunt prieteni, care sunt cu noi în NATO, nu ar trebui şi nu îşi pot trimite soldaţii în Siria purtând însemnul YPG”.

Comandourile SUA din Siria au fost fotografiate în această săptămână purtând însemnul YPG pe uniforme. Dorind să evite o tensionare a relaţiilor cu Turcia, un purtător de cuvânt al armatei SUA a declarat vineri că soldaţii americani nu au fost autorizaţi să poarte embleme şi li s-a ordonat să le înlăture de pe uniformele lor.

Ankara consideră YPG un grup terorist asociat cu Partidul interzis al Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care a lansat o rebeliune împotriva guvernului turc cu peste 3 decenii în urmă.

“PKK, PYD, YPG, Daesh (Statul Islamic), între ele nu există nicio diferenţă. Cu toţii sunt terorişti”, a susţinut Erdogan, în ciuda faptului că Turcia a fost învinuită de colaborare cu Daesh în privinţa tranzacţiilor cu petrol.

Washingtonul clasifică de asemenea PKK drept organizaţie teroristă, dar consideră miliţia kurdă siriană YPG ca fiind un aliat în lupta împotriva Daesh. Aproximativ 200 de soldaţi din forţele speciale americane se află în nordul Siriei pentru a ajuta miliţia locală într-o ofensivă pentru a alunga Statul Islamic din provincia Raqqa, unde se află aşa zisa capitală a grupului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe