Erdogan îşi anunţă vizita în Rusia, în luna august, pentru “îmbunătăţirea relaţiilor”

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan se va întâlni cu omologul său rus Vladimir Putin în St. Petersburg, Rusia, în 9 august, a raportat marţi agenţia de ştiri Interfax.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Vicepremierul turc Mehmet Simsek a declarat jurnaliştilor că Turcia doreşte ca “relaţiile cu Rusia să fie chiar mai bune decât cele dinainte de 24 noiembrie 2015”. La acea dată, forţa aeriană turcă a doborât un bombardier rus de-a lungul graniţei turco-siriene. Incidentul a declanşat prăbuşirea semnificativă a legăturilor dintre cele două state, Rusia impunând o serie de sancţiuni Ankarei. Totuşi, după ce luna trecută Erdogan şi-a exprimat regretul pentru incident, relaţiile dintre cele două ţări au început să se îmbunătăţească.

Simsek a anunţat, de asemenea, că Turcia a prezentat Rusiei un raport privind măsurile de securitate îmbunătăţite luate pentru a asigura reluarea zborurilor de tip charter între cele două ţări – zboruri ce au fost interzise din decembrie 2015.

Vicepremierul rus Arkadi Dvorkovici a declarat că există “oportunităţi foarte bune” pentru îmbunătăţirea cooperării dintre cele două ţări în domeniile comerţului, investiţiilor şi chiar al reluării turismului. Dar el a avertizat că “este esenţială crearea condiţiilor care garantează siguranţa [turiştilor]”, conform Interfax.

După lovitura de stat eşuată din Turcia, care a avut loc în noaptea de 15 spre 16 iulie, guvernul a lansat o campanie de eradicare a persoanelor suspectate de implicare sau susţinere a puciului eşuat. Până în prezent, peste 60.000 de militari, profesori, jurnalişti, judecători, oficiali guvernamentali şi funcţionari publici au fost arestaţi, concediaţi sau suspendaţi din funcţie. Guvernul rus a căzut de acord să normalizeze relaţiile cu Turcia cu doar două săptămâni înaintea tentativei de lovitură de stat şi după ce Erdogan şi-a exprimat regretul pentru doborârea bombardierului rusesc în 2015.

Ca un semn al îmbunătăţirii relaţiilor dintre cele două state, Erdogan a mulţumit Rusiei, şi în special preşedintelui Putin, pentru suportul necondiţionat oferit Turciei după puciul eşuat. Conform agenţiei de ştiri a Iranului, Fars, şi a unor organizaţii mass media arabe, care citează surse diplomatice din Ankara, agenţiile ruse de informaţii au interceptat comunicaţiile criptate ale puciştilor şi l-ar fi informat pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan cu câteva ore înaintea puciului, exact înainte ca operaţiunea să înceapă să se desfăşoare, conform dezvăluirilor. Informaţiile primite de Erdogan de la agenţiile ruse au dat regimului de la Ankara suficient timp pentru a pregăti un răspuns adecvat evacuând hotelul unde era cazat preşedintele turc, înainte ca mai multe elicoptere militare să sosească şi să bombardeze hotelul.