Erdogan jură să "spargă capetele" kurzilor dacă nu se opresc

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan (Spencer Platt/Getty Images)

Peste weekend, evoluţia acordului de încetare a focului între forţele turce, cele kurde şi cele siriene pare şubred, fiecare dintre părţi acuzând adversarii de încălcarea înţelegerii şi folosirea armelor chimice.

Tensionând situaţia şi mai mult, preşedintele turc a declarat că este gata să ordone reluarea ofensivei în cazul în care miliţiile kurde nu se vor retrage din zona tampon până marţi seară, moment care marchează încheierea acordului iniţial de încetare a focului de 120 de ore.

O încetare a focului ulterioară sau permanentă a fost condiţionată de existenţa unei „pauze” de 5 zile.

"O pauză de 120 de ore a operaţiunii se va încheia marţi seară, vom continua să zdrobim liderii terorişti dacă nu se vor retrage până atunci", a declarat Erdogan la un miting politic în oraşul central anatolian Kayseri, sâmbătă, potrivit Bloomberg.

Unul dintre soldaţii turci a fost ucis în timpul unei încălcări a încetării focului, potrivit unor surse oficiale turce.

Forţele YPG kurde au acuzat Turcia că a blocat evacuarea morţilor şi răniţilor lor, iar trupele turceşti au pretins că au fost atacate în 20 de incidente separate, ceea ce ar fi o încălcare a acordului.

În urma acordului de joi, rezultatul negocierii dure ce a durat aproximativ patru ore între vicepreşedintele SUA şi liderul Turciei, Casa Albă a avertizat că o încetare completă a focului ar putea fi implementată după un timp.

Erdogan şi Putin urmează să se întâlnească săptămâna viitoare pentru a discuta despre evoluţia rapidă din Siria. În prezent, trupele ruseşti au umplut vidul de putere rămas în urma retragerii rapide a Pentagonului din oraşele de frontieră din nord-estul Siriei.

„Există forţe sub protecţie rusă în anumite părţi din zona noastră de operare. Vom discuta asta cu Putin. Trebuie să găsim o soluţie ", a afirmat Erdogan sâmbătă.