Erdogan nu intenţionează să renunţe la achiziţionarea sistemului rusesc S-400

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan (Spencer Platt/Getty Images)

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că ţara sa este determinată să nu renunţe la acordul privind achiziţionarea sistemelor de apărare S-400 din Rusia, în pofida opoziţiei Washingtonului, potrivit RFE/RL.

“În ceea ce priveşte sistemul S-400, acordul este finalizat şi este exclus să facem un pas înapoi… şi poate după S-400 ne vom îndrepta atenţia către sistemul S-500”, a susţinut Erdogan miercuri la postul de televiziune Kanal 24.

Departamentul de Stat al Statelor Unite a avertizat Ankara din nou, marţi, în legătură cu achiziţionarea sistemului de apărare aeriană de producţie rusească, adăugând că Washingtonul ar putea reconsidera acordarea accesului Turciei la avionului de vânătoare performant F-35 în cazul în care aliatul său din NATO va cumpăra sistemul S-400.

SUA a susţinut de mult timp că sistemul S-400 este incompatibil cu sistemele de arme ale NATO şi că face parte din eforturile Rusiei de a submina alianţa.

“Am avertizat Turcia că achiziţionarea sistemului S-400 va duce la o reevaluare a participării Turciei în programul F-35”, a precizat Robert Palladino, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, adăugând că mişcarea turcilor va expune riscului alte potenţiale transferuri de arme către Ankara.

SUA a fost de acord să vândă Turciei 100 de avioane de vânătoare F-35, din generaţia a cincea, însă până acum a livrat doar două astfel de avioane. Dar, anul trecut, Congresul SUA a cerut amânarea livrărilor viitoare.

De asemenea, Washingtonul a susţinut că ar putea renunţa să vândă Turciei sistemul de apărare antirachetă american Patriot, un echivalent al sistemului rusesc S-400.

Luna trecută, mass media rusă a raportat că Turcia intenţionează să cumpere patru unităţi S-400 pentru suma de 2,5 miliarde de dolari.

Ankara a susţinut că a plătit deja o parte semnificativă din costul contractului şi se aşteaptă ca sistemele să înceapă să sosească în luna noiembrie.

De asemenea, Erdogan a criticat decizia Washingtonului de a retrage Turciei privilegiile comerciale, afirmând că “nimeni nu ar trebui să ne forţeze să acceptăm astfel de măsuri”.

Decizia SUA, anunţată marţi, va pune de asemenea capăt unui program comercial preferenţial cu India şi va stabili tarife pentru unele produse.