Erdogan nu va respecta sancţiunile impuse de SUA împotriva Iranului după expirarea scutirilor

Recep Erdogan
Recep Erdogan (Adam Berry / Getty Images)

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat marţi că Turcia nu va respecta noile sancţiuni impuse de SUA asupra industriilor petrolului şi transportului maritim de mărfuri din Iran atunci când derogările acordate de Washington în cazul a 8 ţări aliate vor expira peste şase luni, potrivit RFE/RL.

“Acestea sunt măsuri care urmăresc să dezechilibreze lumea. Nu dorim să trăim într-o lume imperialistă”, a precizat Erdogan reporterilor în Ankara.

“În mod categoric nu vom respecta astfel de sancţiuni. Cumpărăm 10 miliarde de metri cubi de gaz natural. Nu putem să expunem cetăţenii la frig”, a susţinut liderul turc.

Washingtonul a reimpus luni cel de-al doilea set de sancţiuni după ce, la începutul anului, s-a retras din acordul nuclear încheiat în 2015 între Iran şi marile puteri.

Erdogan a sugerat că va discuta problema când se va întâlni în weekend cu preşedintele american Donald Trump, la Paris, cu ocazia summitului de comemorare a sfârşitului Primului Război Mondial în Paris.

Turcia este unul dintre principalii clienţi ai petrolului iranian, căruia i s-a acordat o scutire temporară de la sancţiunile americane, lucru care îi permite să cumpere ţiţei iranian încă alte şase luni.

Ţară membră a NATO, Turcia depinde de importuri pentru a-şi acoperi nevoile energetice şi Iranul a fost mult timp unul dintre principalii săi furnizori de petrol şi gaz natural.

Luând cuvântul în Japonia, ministrul turc de Externe a declarat marţi că va fi periculoasă izolarea Iranului şi că nu va fi uşor pentru ţări precum Turcia şi Japonia să găsească alţi furnizori pentru a-şi acoperi nevoile legate de combustibil.

“Nu credem că sancţiunile pot produce vreun rezultat. Cred că un dialog semnificativ este mai util decât sancţiunile”, a afirmat Mevlut Cavusoglu.

SUA a lovit economia iraniană cu sancţiuni cu scopul de a forţa regimul din Teheran să îşi reducă şi mai mult activităţile nucleare şi să nu mai susţină grupuri militante aliate în Siria, Yemen şi Liban.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe