Erdogan: Războiul comercial al lui Trump duce la pierderea credibilităţii SUA

Recep Erdogan
Recep Erdogan (Adam Berry / Getty Images)

Războiul comercial global al preşedintelui american Donald Trump a distrus credibilitatea Statelor Unite, a afirmat liderul turc Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan a făcut afirmaţia pe fondul crizei provocate de lira turcească care continuă să marcheze ţara, situaţia fiind declanşată de decizia preşedintelui american de a impune o serie de sancţiuni împotriva Turciei ca parte a unei dispute diplomatice, potrivit Express.co.uk.

Lira a pierdut 40% din valoarea sa de la începutul anului, existând temeri că Turcia se îndreaptă spre o recesiune îndelungată.

Trump a adoptat sancţiuni severe şi împotriva Rusiei, Chinei, Iranului şi a altor ţări de când a fost investit oficial.

Într-un atac incendiar la adresa liderului american, Erdogan a criticat Washingtonul după ce Trump a scos SUA din acordul nuclear global cu Iranul.

În opinia preşedintelui turc, SUA “şi-a pierdut credibilitatea prin implicarea într-un război comercial cu lumea”.

Erdogan a afirmat: “SUA s-a îmbarcat pe o cale falsă a soluţionării problemelor politice ce nu implică negocieri, ci un limbaj al şantajului şi ameninţărilor”.

“Este absolut greşit să se folosească sancţiuni când toate problemele pot fi rezolvate cu uşurinţă prin monitorizare de către organizaţiile internaţionale”.

Liderul turc a adăugat: “Este important pentru noi ca Iranul să nu fie izolat de deciziile politice care modelează viitorul regiunii”.

Economia Turciei este suficient de robustă pentru a face faţă sancţiunilor impuse de Casa Albă, a mai afirmat Erdogan.

De asemenea, Erdogan a declarat că SUA “continuă să coopereze cu organizaţii teroriste” în criza din Siria, evidenţiind sprijinul acordat de Washington miliţiilor kurde.

Luptătorii kurzi au fost un aliat cheie al SUA în lupta împotriva grupului jihadist Statul Islamic în timpul războiului sirian.

Însă Ankara consideră că Partidul Muncitorilor din Kurdistan este un grup terorist, iar Erdogan a promis că va curăţa în întregime nordul Irakului de forţele armate kurde.

Comentariile lui Erdogan au fost făcute în contextul înrăutăţirii relaţiilor Washingtonului cu Ankara, SUA acuzând Turcia că îl ţine ostatic pe pastorul american Andrew Brunson, aflat în arest la domiciliu, şi acuzat de implicare în lovitura de stat eşuată din 2016 împotriva regimului Erdogan.

În plus, planurile turcilor de a cumpăra sisteme de rachete ruseşti S-400 au contribuit de asemenea la creşterea tensiunilor în relaţiile turco-americane.

Trump a aplicat împotriva Turciei tarife de 50% la importurile de oţel şi aluminiu şi a inclus pe o listă neagră oficiali guvernamentali turci acuzaţi de implicare în întemniţarea lui Brunson.

Turcia a răspuns, la rândul ei, cu tarife la 22 de tipuri de produse americane.

De asemenea, un purtător de cuvânt al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat luna trecută, la o conferinţă de presă, că au fost ordonate “operaţiuni” împotriva inamicilor politici ai Turciei, inclusiv împotriva celor de pe teritoriul american, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

“Unităţile şi instituţiile noastre relevante îşi vor continua operaţiunile în ţările în care operează FETO, fie că este vorba de SUA sau altă ţară”, a precizat Ibrahim Kalin cum se va ocupa Organizaţia Naţională de Informaţii a Turciei (MIT) de susţinătorii clericului musulman Fethullah Gulen din întreaga lume. Gulen a fost acuzat de Ankara că a organizat puciul eşuat din Turcia din 2016.

În plus, Erdogan a promis, la începutul lunii septembrie, că Turcia va abandona dolarul în tranzacţiile cu Rusia şi alte ţări, acuzând în acelaşi timp Washingtonul că se comportă precum “lupii sălbatici”, precizează site-ul de ştiri Zero Hedge.

“America se comportă precum lupii sălbatici. Nu îi credem”, a declarat Erdogan la un forum de afaceri turco-kârgâz desfăşurat în Kârgâzstan, potrivit AFP.

Liderul turc a reiterat apelul pentru dedolarizare venit din partea adjunctului ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, afirmând că Turcia se află în negocieri cu Rusia pentru un comerţ care să nu implice dolarul.

“Utilizarea dolarului doar ne afectează. Nu vom renunţa. Vom fi victorioşi”, a afirmat Erdogan la forumul la care au participat oameni de afaceri kârgâzi şi turci, precum şi oficiali guvernamentali.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe