Erdogan rugat să oprească provocările, numeşte Olanda "capitala fascismului"

Relaţiile dintre Olanda şi Turcia se tensionează abrupt după scandalul diplomatic provocat de ministrul de Externe turc
Mark Rutte, premierul olandez
Mark Rutte, premierul olandez (Jack Taylor/Getty Images)

Turcia continuă să arunce gaz pe foc, numind Olanda "capitala fascismului" şi acuzând oficialii olandezi de atitudine anti-islamică.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, încearcă din răsputeri să coaguleze cât mai mult sprijin din partea turcilor care locuiesc în Europa, pentru referendumul care se va ţine în Turcia în aprilie.

Referendumul este organizat de preşedinţia turcă pentru a vedea dacă populaţia este de acord cu acordarea de puteri sporite preşedintelui.

Erdogan a subliniat că interzicerea participării miniştrilor turci mitinguri pro-referendum survine înaintea alegerilor din Olanda.

“Dacă sacrifici relaţiile dintre Turcia şi Olanda pentru că ţii alegeri miercuri, vei plăti un preţ” a adăugat Erdogan.

“Credeam că nazismul este mort, dar observ că este încă foarte răspândit în Occident". "Vestul şi-a arătat adevărata faţă".

În alegerile de miercuri imigraţia este un subiect super important.

Franţa, care a permis organizarea unui miting politic legat de referendumul turc duminică, a cerut calm din partea ambelor părţi implicate în conflict şi a cerut oficialilor de la Ankara să evite "excese şi provocări".

Premierul olandez susţine că nu îşi a cere scuze pentru acţiunile guvernului său, susţinând că ţara sa va răspunde în cazul în care conflictul va escalada şi Turcia va agrava tensiunea.

Mark Rutte a susţinut despre Erdogan că "este un om care ieri susţinea că suntem fascişti şi o ţară de nazişti". "Voi detensiona situaţia, însă nu voi cere scuze. Sunteţi nebuni?” a mai afirmat el la într-un interviu luat duminică dimineaţa.

Rutte a adăugat mai târziu “Noi suntem partea vătămată. Am cerut ministrului de externe turc să nu vină deoarece prevedeam tensiuni în Rotterdam şi pentru că nu suntem confortabili cu o asemenea vizită."

“O vizită a unui ministru turc, menită să vorbească olandezilor despre un referendum în Turcia...- iar ei tot încearcă să vină".

În urma conflictului dintre Turcia şi Olanda, premierul danez a cerut amânarea unei vizite oficiale a premierului turc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe