Erdogan: Turcia va merge mai departe cu achiziţionarea sistemului rusesc S-400

Recep Erdogan
Recep Erdogan (Konstantin Salomatin/RIA Novosti/Getty Images)

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că ţara sa va continua cu planurile privind cumpărarea sistemului avansat rusesc de apărare aeriană S-400, în ciuda presiunilor din partea Statelor Unite de a renunţa la acest acord, potrivit RFE/RL.

“Am încheiat acordul cu Rusia privind sistemul S-400, aşadar este exclus să dăm înapoi”, a declarat Erdogan, sâmbătă, jurnaliştilor în Ankara.

Oficiali americani au oferit Turciei, un membru NATO, un termen limită neoficial până la 15 februarie pentru a răspunde unei oferte a SUA de a cumpăra sistemul de apărare antirachetă Patriot pentru suma de 3,5 miliarde de dolari.

Erdogan a precizat că Turcia este în continuare deschisă la ideea cumpărării sistemelor Patriot, însă Washingtonul a declarat că va retrage oferta dacă Ankara merge mai departe cu acordul încheiat cu ruşii.

SUA a afirmat că sistemul rusesc S-400 nu poate fi integrat în infrastructura de apărare aeriană a NATO.

În 6 februarie, Dmitri Şugaiev, directorul Serviciului Federal al Rusiei pentru Cooperare Militaro-Tehnică, a declarat publicaţiei Kommersant că Moscova se aşteaptă să finalizeze acordul cu Turcia până în toamna acestui an.

Anterior, mass media a raportat că Turcia va cumpăra patru batalioane de unităţi S-400 la preţul de 2,5 miliarde de dolari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe