Erdogan va trimite oficiali la Washington pe fondul amplificării disputei diplomatice dintre cei doi aliaţi NATO

Recep Erdogan
Recep Erdogan (Adam Berry / Getty Images)

Oficiali turci vor călători la Washington peste două zile în contextul disputei continue dintre Turcia şi SUA şi a deteriorării relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări, potrivit CNN.

Relaţiile dintre Statele Unite şi Turcia s-au înrăutăţit constant din cauza unor neînţelegeri precum politica privind războiul din Siria sau refuzul Turciei de a-l elibera din închisoare pe pastorul american Andrew Brunson, potrivit Express.co.uk.

În plus, Departamentul Trezoreriei SUA a impus sancţiuni împotriva ministrului Justiţiei, Abdulhamit Gül, şi a ministrului de Interne, Suleyman Soylu, afirmând că cei doi au condus instituţiile guvernamentale aflate în spatele unor “grave abuzuri ale drepturilor omului”. De asemenea, SUA i-a învinuit pe cei doi de implicare în arestarea şi întemniţarea lui Brunson, un pastor creştin care a locuit în Turcia de peste 2 decenii. Sancţiunile americane prevăd blocarea tuturor proprietăţilor şi activelor lui Gül şi Soylu aflate sub jurisdicţia Statelor Unite. De asemenea, li se va interzice cetăţenilor americani, în general, să se implice în tranzacţii cu cei doi. Brunson este judecat în Turcia pentru presupusa implicare în puciul eşuat din 2016 împotriva regimului lui Recep Tayyip Erdogan. Pastorul a negat acuzatiile.

Administraţia preşedintelui american Donald Trump a cerut Ankarei să îl elibereze pe Brunson, în timp ce Turcia a declarat că sancţiunile reprezintă o “atitudine agresivă care nu serveşte niciunui scop”.

Preşedintele turc Erdogan a afirmat că ţara sa va răspunde prin îngheţarea activelor din Turcia ale miniştrilor americani de Interne şi al Justiţiei, “dacă au astfel de active”.

Totodată, disputa comercială între Washington şi Ankara a determinat scăderea vertiginoasă a lirei turceşti, care a înregistrat luni din nou un nivel scăzut record.

În weekend, reprezentantul SUA pentru comerţ a afirmat că revizuieşte accesul fără taxe al Turciei pe piaţa americană, după ce Ankara a impus tarife punitive la importurile de produse americane ca răspuns la tarifele aplicate de Washington asupra importurilor de oţel şi aluminiu.

Măsura americanilor ar putea afecta exporturi turceşti în valoare de 1,7 miliarde de dolari.

Referitor la sancţiunile impuse de SUA, Ministerul turc de Externe a precizat săptămâna trecută într-o declaraţie scrisă: “Decizia, care intervine în mod necorespunzător în sistemul nostru judiciar, va afecta în mod grav eforturile constructive depuse pentru a soluţiona problemele dintre cele două ţări”.

Promiţând măsuri similare, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a scris pe Twitter: “Încercările SUA de a impune sancţiuni asupra celor doi miniştri ai noştri nu vor rămâne fără un răspuns”.

CNN Turcia a citat surse diplomatice afirmând că Ankara şi Washington au ajuns la acorduri prealabile asupra anumitor probleme, însă nu a dat detalii.

Guvernul turc nu a fost disponibil imediat pentru comentarii, iar Departamentul de Stat al SUA nu a răspuns solicitării de comentarii, potrivit Reuters.