Eşec la G20: SUA şi Rusia nu cad de acord privind pacea din Siria

Diplomaţi de rang înalt din Rusia şi SUA nu au ajuns la un acord privind soluţionarea luptelor din Siria după discuţiile purtate la summitul G20 din China. Conflictul din Ucraina a ieşit la suprafaţă, la rândul său, în timpul discuţiilor.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov (st) şi secretarul de stat american John Kerry.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov (st) şi secretarul de stat american John Kerry. (Captură Foto)

Cea de-a doua rundă de discuţii privind criza siriană între secretarul de stat american John Kerry şi ministrul rus de Externe Serghei Lavrov s-a sfârşit luni fără un acord privind condiţiile de încetare a focului, în ciuda declaraţiilor anterioare că acordul era pe cale să fie încheiat.

Un oficial de top al Departamentului de Stat american a susţinut că au rămas nesoluţionate mai multe “neînţelegeri” după întâlnirea din oraşul estic chinez Hangzhou, unde s-au întâlnit liderii mondiali la summitul economic de două zile al Grupului celor 20.

Oficialii nu au oferit alte detalii în legătură cu aceste neînţelegeri. O sursă din cadrul Ministerului rus de Externe, citată de agenţia de ştiri Interfax, a acuzat SUA că este prea “dramatică”din cauză că nu se înregistrează progrese.

“Procesul va continua. Nu există niciun motiv să se dea declaraţii atât de dramatice precum cele făcute de unele surse ale Departamentului de Stat american, [care susţin] că nu s-a realizat nimic”, a declarat sursa rusă.

Ajutoare pentru civili

Washingtonul şi Moscova susţin tabere opuse în conflictul sirian vechi de 5 ani, care a provocat moartea a aproape 300.000 de persoane şi a dus la strămutarea altor câteva milioane. Întâlnirea de luni este al doilea eşec în doar două săptămâni în ceea ce priveşte eforturile depuse de Lavrov şi Kerry pentru intermedierea unui acord de pace între forţele preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi rebelii din opoziţie.

ONU a făcut apel în mai multe rânduri la suspendarea luptelor pentru a se permite ajutoarelor umanitare să ajungă la civilii asediaţi în oraşul nordic sirian Alep. Următoarea întâlnire între cei doi diplomaţi va avea loc în această lună în New York la Adunarea Generală a ONU.

La rândul său, preşedintele american Barack Obama a avut luni o întâlnire neoficială cu omologul său rus Vladimir Putin la summitul G20 din China.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului a precizat că Putin şi Kerry au discutat despre Siria, fără a fi clar pe moment dacă cei doi şefi de stat vor încerca să reanimeze discuţiile.

Conflictul din Ucraina

Obama şi-a făcut, de asemenea, timp pentru a se întâlni în privat cu omologul său francez Francois Hollande şi cancelarul german Angela Merkel pentru a discuta despre conflictul din estul Ucrainei.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a declarat că liderii occidentali evaluează situaţia după ce un nou armistiţiu a intrat în vigoare săptămâna trecută.

Observatorii internaţionali au raportat însă o amplificare a luptelor dintre separatiştii pro ruşi şi trupele guvernamentale ucrainene în săptămânile recente.

Un acord de încetare a focului semnat în 2014 la Minsk a fost reafirmat în 2015, dar multe puncte incluse în planul de pace încă nu au fost implementate.

Un purtător de cuvânt al lui Merkel a precizat că aceasta a discutat în termeni foarte concreţi cu Putin în timpul discuţiilor de duminică în ceea ce priveşte modul de implementare a acordului de la Minsk.

Aceasta a fost prima întâlnire ce a avut loc între Merkel şi Putin în ultimele câteva luni. Relaţiile dintre Moscova şi liderii vest-europeni s-au tensionat semnificativ după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 şi s-a implicat în conflictul separatist din estul Ucrainei izbucnit în aprilie 2014.