Este erupţia muntelui Fuji iminentă?

Muntele sacru al Japoniei, Fuji
Muntele sacru al Japoniei, Fuji (NASA/John McGrath)

Cutremurul din martie 2011, care a provocat tsunami-ul soldat cu moartea a mii de persoane în Japonia, a mai avut o consecinţă care s-ar putea dovedi fatală. Cutremurul a provocat acumularea de presiune sub Muntele Fuji.

Vulcanul nu a mai erupt din 1707, dar oamenii de ştiinţă sugerează că presiunea acumulată ar putea erupe, descriind vulcanul ca fiind într-o ”stare critică”. Ultima erupţie a avut loc cu 49 de zile după un cutremur violent cu magnitudinea de 8,7 grade pe scara Richter în regiune.

Cercetătorii francezi ai Institutului de Ştiinţă a Pământului în Grenoble s-au alăturat cercetătorilor japonezi pentru a studia informaţiile furnizate de 800 de senzori seismici care au colectat date după cutremur.

Muntele Fuji se află la joncţiunea dintre placa tectonică Pacifică, cea Eurasiatică şi cea a Filipinelor.

”Munca noastră nu spune că vulcanul va începe să erupă, dar arată că este într-o stare critică”, a declarat Florent Breguier, un cercetător al institutului, potrivit The Guardian.

Oamenii de ştiinţă au realizat o ecografie uriaşă a interiorului Pământului, în baza datelor adunate. Aceştia s-au concentrat pe semnalele cunoscute drept zgomote seismice, rezultatul interacţiunii dintre hula oceanică şi interferenţele din fundal.

Folosind înregistrările, aceştia au putut cartografia anomaliile din crustă cauzate de valurile seismice care au urmat cutremurului din 2011, care a avut o magnitudine de 9 grade.

”Valurile seismice călătoresc o distanţă foarte lungă, înconjurând planeta de mai multe ori”, a explicat Brenguier. ”Mişcarea lor face crusta Pământului să vibreze şi, precum o undă de şoc, produc spărturi sau crăpături în piatră”.

În ciuda distanţei, anomaliile erau mai mari în regiunile vulcanice decât în apropiere de epicentrul cutremurului.

”Regiunile vulcanice sunt cele în care fluidele prinse în rocă – apă, gaze, magmă, care provoacă erupţii când se ridică la suprafaţă – aplică o presiune mai mare. Valurile seismice cresc presiunea, provocând un deranjament chiar mai mare”, a adăugat Brenguier.

Totuşi, oamenii de ştiinţă sugerează că erupţia nu pare iminentă.

”Nu putem confirma o relaţie directă de cauzalitate între cutremure şi erupţii vulcanice, chiar dacă statistic primele produc o intensificare a erupţiilor”, a declarat Brenguier.

”Tot ce putem spune este că Muntele Fuji se află acum într-o stare de presiune, ceea ce înseamnă că prezintă un potenţial ridicat de a erupe. Riscul este clar mai mare”.

Având în vedere că o erupţie pare probabilă, guvernul japonez a instituit un nou plan la începutul anului, pregătind evacuarea a 1,2 milioane de persoane.

Primul plan de evacuare complet pentru Shizuoka, Yamanashi şi Kanagawa include o serie de exerciţii de evacuare comune în această toamnă, potrivit Japan Times.

În aceste regiuni, în zonele din apropierea vulcanului, casele de lemn riscă să fie strivite sub cenuşa vulcanică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe