Este oficial! Eutanasierea câinilor s-a legiferat

Câine fără stăpân.
Câine fără stăpân. (Oana Moisescu/Epoch Times România)

Este oficial! 266 de deputaţi s-au declarat de acord cu eutanasierea câinilor maidanezi!

Legea a trecut cu 266 de voturi pentru, 20 abţineri şi 23 voturi contra. La câteva minute după încheierea votării, deputatul Ion Oltean a salutat public adoptarea legii, afirmând că speră ca proaspăt inventatul principiu "nu mor oamenii când vor câinii" să devină o realitate pentru România în viitor.

Noua lege înlocuieşte practic sterilizarea cu eutansierea.

Dacă "pe vremuri" câinii erau luaţi de pe stradă şi sterilizaţi (sau doar pretins sterilizaţi) apoi li se dădea drumul înapoi în oraş, odată cu noua lege lucrurile se vor schimba. Pentru câinii vaganozi, în noua formă a legii, nu există decât două posibilităţi. Adopţia sau eutanasierea, mai devreme... sau mai târziu. "Reteritorializarea" câinilor fără stăpân, respectiv eliberarea lor pe străzi dacă nimeni nu-i adoptă este exclusă.

Autorităţile locale nu vor fi obligate în mod expres să omoare câinii din adăposturi dar o pot face, dacă condiţiile economice o impun, cu alte cuvinte, dacă nu vor avea fonduri să ţină în padocuri şi să hrăneasca zeci de mii de câini, "a la long."

Câinii ridicaţi de pe străzi vor fi ţinuţi în adăposturi timp de 14 zile lucrătoare, după care, în cazul în care câinii nu au fost adoptaţi, primarii sau persoanele abilitate decid dacă îi vor eutanasia sau vor continua să îi ţină în viaţă, oferindu-le hrană şi adăpost. Funcţie de conştiinţă proprie dar, în principal, de buget. Hrana animalelor costă bani.

ONG-urile nu au participat la dezbaterile ce au avut loc ieri în plenul Camerei Deputaţilor, asupra proiectului de lege, deşi le-a fost lansată o invitaţie în acest sens. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea a declarat că a primit mai multe SMS-uri potrivit cărora reprezentanţi ai unor ONG-uri ar fi vrut să asiste la dezbaterile din plen, dar niciun ONG nu a depus vreo cerere în acest sens. Astăzi, în schimb, la Parlament au fost prezenţi reprezentaţii a 44 de ONG-uri care au huiduit după aprobarea legii şi i-au numit pe deputaţi "criminali."

În timp ce deputaţii votau eutanasierea, sute de oameni manifestau în faţa Palatului Parlamentului contra eutanasierii câinilor, cerând ca animalele să nu fie ucise după ce sunt luate de pe străzi, ci doar sterilizate. Duminică au manifestat, de asemenea, câteva zeci de cetăţeni în faţa Teatrului Naţional, pentru a protesta faţă de eutanasierea câinilor comunitari, susţinând că aceasta nu este cea mai bună soluţie şi pronunţându-se în favoarea sterilizări.

Voinţa politică a decis însă, cu o majoritate zdrobitoare, asupra unui text de lege care să permită eutanasierea animalelor dacă nimeni nu le va revendica sau adopta, dându-le însă primăriilor libertatea de a decide când şi dacă o fac, după scurgerea termenul de 14 zile acordat pentru adopţia şi revendicarea câinilor de către un potenţial stăpân. Adopţiile şi revendicările câinilor din adăposturile primăriilor vor fi gratuite.

În paralel cu votarea legii şi cu protestele din faţa Parlamentului, unsprezece echipe de hingheri, mandatate de Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor, au ieşti astăzi să adune câinii din Bucureşti.

Legea vine la opt zile după ce Ionuţ Anghel, un copil de numai patru ani, a fost omorât în Bucureşti de câini vagabonzi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne