Este universul o hologramă?

Imagine artistică despre o gaură neagră masivă (punctul negru) din centrul unei stele tinere
Imagine artistică despre o gaură neagră masivă (punctul negru) din centrul unei stele tinere (NASA / JPL-Caltech)

Cercetătorii din Japonia au făcut un nou pas în demonstrarea teoriei potrivit căreia, universul nostru este o hologramă.

Yoshifumi Hyakutake de la Universitatea Ibaraki, Japonia, împreună cu colegii săi, au adus dovezi matematice convingătoare care arată că universul pe care-l ştim este de fapt o proiecţie a unui univers de dimensiuni mai mici, a raportat ziarul The Journal Nature, săptămâna trecută.

Descriind teoria în termeni simpli, prin raportarea la holograma de pe un card de credit, Kostas Skenderis, profesor de fizică matematică la Universitatea din Southampton, a declarat pe site-ul universităţii că: "ideea este similară cu cea a unei holograme obişnuite, în care o imagine tri-dimensională este codificată într-o suprafaţă bidimensională, aşa cum ar fi în holograma de pe un card de credit, numai că acum, întregul univers este codificat într-un astfel de mod."

Elementele de bază ale teoriei

În 1997, fizicianul Juan Maldacena, care în prezent lucrează la Institutul pentru Studii Avansate din Princeton, NJ, a arătat că teoria hologramei ar putea fi explicată cu ajutorul fizicii convenţionale.

Teoria lui vede universul că pe o lume formată din corzi vibratoare, foarte subţiri. Aceste corzi crează gravitaţie. Lumea acestor corzi este o hologramă proiectată de pe un cosmos dimensional, care este mai simplu, mai plat şi fără gravitaţie.

Această teorie a fost mai mult sau mai puţin luată drept reală, deşi încă nu a fost definitiv demonstrată, spune revista Nature.

Cum descoperirile japoneze această teorie

Cercetătorii japonezi au formulat două tipuri de calcule folosind ipotezele teoriei corzilor dar şi alţi factori – unul pentru a ilustra energia internă a cosmosului din punct de vedere dimensional şi altul pentru a ilustra energia internă a unei găuri negre şi a altor factori legaţi de gaură neagră.

Cele două descoperiri se potrivesc.

Leonard Susskind, fizician la Universitatea Stanford, a declarat publicaţiei Nature: " Ei au confirmat prin calcul, poate pentru prima dată, ceva ce era destul de sigur că ar trebui să fie adevărat, dar era încă o ipoteză, şi anume că termodinamica unor găuri negre poate fi reprodusă de la un univers dimensional. "

Maldacena a declarat publicaţiei Nature că aceste constatările ale lui Hyakutake, împreună cu lucrările anterioare ale echipei sale japoneze, testează "dualitatea (naturii universurilor) în regimuri în care nu există teste analitice."

Deşi niciunul dintre modelele explorate de calcule nu este similar cu universul nostru, Maldacena a explicat că asemănările găsite între cele două dau speranţa unei dovezi că universul nostru ar putea fi în mod similar în legătură cu un univers dimensional.

Într-o versiune anterioară a acestui articol s-a afirmat că Juan Maldacena a fost primul care ar fi propus că universul este o hologramă. De fapt, Maldacena a arătat modul în care acesta ar putea fi privit prin prisma fizicii convenţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură