Estul Mediteranei în alertă pentru posibil atac cu rachete

Un atac cu gaze toxice petrecut cu câteva zile în urmă, a cărui atribuire este controversată, pare să fie motivul lansării iminente, de către SUA, Marea Britanie şi Franţa, a unor lovituri cu rachete asupra Siriei.
Forţe rebele se luptă cu armata siriană în districtul Jobar din Damasc, Siria, 20 martie 2017.
Forţe rebele se luptă cu armata siriană în districtul Jobar din Damasc, Siria, 20 martie 2017. (Ammar Suleyman/Anadolu Agency/Getty Images)

Forţele britanice şi franceze ar putea lansa o lovitură iminentă cu rachete asupra Siriei în decurs de câteva ore, au dezvăluit monitori ai aviaţiei.

O forţă de coaliţie ar putea declanşa "rachete aer-sol sau de croazieră" în urma unui presupus atac chimic ce a avut loc asupra civililor nevinovaţi din Siria săptămâna trecută.

Experţi în domeniul aviaţiei AirLive au raportat seara trecută un avion de avertizare rapidă în estul Mediteranei care semnala o lovitură iminentă în zonă.

AirLive a declarat că alerta a fost emisă de Eurocontrol marţi seara, pentru o "posibilă lansare ... în următoarele 72 de ore".

AirLive a declarat: "Potrivit rapoartelor, forţele britanice se mobilizează la bazele lor în Cipru, iar avioanele de luptă Rafale ar putea să ajungă de la baza aeriană St. Dizier din Franţa pentru posibile lovituri împotriva Siriei".

Avertizarea Eurocontrol menţiona: "Din cauza posibilei lansări a loviturilor aeriene în Siria cu rachete aer-sol şi / sau de croazieră în următoarele 72 de ore şi posibilitatea întreruperii intermitente a echipamentelor de radionavigaţie, planificarea zborurilor în regiunea FIR / Mediterana de Est trebuie făcută corespunzător".

Marea Britanie a declarat că intervenţia militară este o posibilitate, ca urmare a atacului chimic din Douma.

Activiştii organizaţiei Căştile Albe cunoscuţi pentru poziţia lor anti-Assad şi echipe de salvare din opoziţia siriană au declarat că forţele guvernamentale ar fi folosit gaze toxice de luptă în oraşul Ghouta din apropierea capitalei.

Numeroşi analişti cât şi regimul sirian neagă folosirea gazelor toxice de luptă şi au atras atenţia că nu ar fi existat motive pentru atac din partea lui Assad, deoarece presupusul atac a avut loc în momentul în care forţele anti-guvernamentale pierduseră deja controlul asupra a 90% din oraş.

Rusia a emis cu câteva săptămâni în urmă un avertisment care arăta că forţele anti-Assad se pregătesc să însceneze un atac cu gaze toxice de luptă în regiune.

Rapoartele sugerează că peste 500 de persoane, inclusiv femei şi copii, au fost duşi la centrele medicale cu dificultăţi de respiraţie, având spumă la nivelul gurii şi senzaţii de arsură la nivelul ochilor.

Atacul survine la aproape un an după un atac asemănător petrecut în oraşul sirian Khan Sheikhoun din nord. Atacul din 2016 s-a petrecut în condiţii asemănătoare, în momentul în care forţele anti-Assad pierdeau teren - şi a ucis zeci de oameni. Bănuite pentru atac au fost trupele guvernamentale, în lipsa oricăror probe.

Premierul britanic Theresa May şi preşedintele american Donald Trump au declarat că Occidentul trebuie să acţioneze pentru a se asigura că cei care se află în spatele atacului chimic din Siria ajung în faţa justiţiei.

Washingtonul, prin preşedintele Donald Trump, l-a etichetat pe Assad drept "animal" şi a avertizat că se gândeşte la un răspuns militar. SUA a masat în largul bazei Tartus nave militare din Mediterana, fără a avertiza forţele ruseşti din zonă.

Theresa May a avut o conversaţie telefonică cu Donald Trump, marţi după-amiază, cei doi căzând de acord că atacul raportat a fost "absolut reprobabil" şi că este necesar un răspuns al comunităţii internaţionale pentru a susţine interzicerea la nivel mondial a utilizării armelor chimice.

"Au fost de acord că vor continua să colaboreze îndeaproape împreună şi cu partenerii internaţionali pentru a se asigura că cei responsabili au fost luaţi în considerare", a afirmat o declaraţie a biroului Downing Street.

O conversaţie similară a avut loc între Theresa May şi Emmanuel Macron.

O declaraţie a Casei Albe a menţionat că Trump şi May "au convenit să nu permită continuarea utilizării armelor chimice".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe