Eticheta "ECO" pentru încălţăminte: Bruxelles stabileşte noi criterii pentru acest sector

Pantofi
Pantofi (Pixabay)

Comisia Europeană creează eticheta ecologică pentru încălţăminte şi stabileşte criteriile ce trebuie urmate de companiile care doresc să o adopte.

Bruxelles promovează latura ecologică a pantofilor. Comisia Europeană a definit noi criterii care trebuie îndeplinite de societăţile care doresc să includă etichetarea ecologică. În plus faţă de încălţăminte, Europa a lansat, de asemenea, aceeaşi etichetă pentru alte sectoare, cum ar fi calculatoare şi tablete, precum şi mobilier.

Prin etichetarea ecologică se incearcă limitarea folosirii substanţelor cu efecte negative asupra apei, aerului, solului şi cu risc ridicat de producere a efectelor cancerigene, alergice etc.

Etichetarea ecologică este o acţiune facultativă pentru identificarea produselor şi serviciilor cu ciclul de viaţă redus, pentru consumul şi impactul asupra mediului şi a deşeurilor. În cazul încălţămintei, Bruxelles notează, în conformitate cu standardele internaţionale, condiţiile în care lucrează muncitorii în faza de asamblare.

Revizuirea criteriilor de durabilitate poate avea loc o dată la şase ani. Comisarul european pentru mediu, Karmenu Vella, a explicat că, datorită acestor criterii, consumatorii pot alege calitatea produsului.

Criteriile care stau la baza acordării etichetei ecologice europene încurajeaza aplicarea celor mai bune practici in scopul protecţiei mediului şi a sănătaţii populaţiei, precum si reciclarea produselor.

UE ia această măsură a etichetării ECO, deoarece multe firme cunoscute de încălţăminte prelucrează pielea în ţări ca India şi China, care acum nu mai folosesc procedurile clasice cu elemente naturale, ci cu multe substanţe chimice conţinând crom şi alţi derivaţi cancerigeni, ce au dus la apariţia unei ciuperci localizate la picioare şi care de multe ori nu poate fi combătută de medicina noastră.

Una dintre firmele cunoscute - cu peste 600 de magazine în întreaga lume - care recent s-a confruntat cu un mare scandal este DEICHMANN, care lucrează pantofii în China. Aici tăbăcirea pielii se face cu Crom Hexavalent care produce eczeme ce nu pot fi tratate. Şi în România au apărut astfel de cazuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură