Eugen Sturza şi James Pettit. Discuţii privind cooperarea dintre RM şi SUA în domeniul apărării

Întrevedere între James Pettit şi Eugen Sturza
Întrevedere între James Pettit şi Eugen Sturza (army.md)

Ministrul Apărării, Eugen Sturza, a avut marţi o întrevedere cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, James D. Pettit. În cadrul discuţiilor, cei doi oficiali au trecut în revistă cooperarea dintre Republica Moldova şi SUA în domeniul apărării şi, ulterior, despre noi oportunităţi de intensificare a parteneriatului dintre armatele RM şi SUA.

„Ministrul Sturza i-a prezentat oficialului american agenda de reforme pe care îşi propune s-o realizeze în calitate de ministru, în special aprobarea documentelor strategice, Strategia Naţională de Apărare şi Strategia Militară, majorarea bugetului apărării şi intensificarea participării militarilor Armatei Naţionale în operaţiuni de menţinere a păcii”, se arată într-un comunicat al Ministerului.

Totodată, Eugen Sturza a ţinut să mulţumească Guvernului SUA pentru sprijinul în cadrul programelor de asistenţă şi instruire, care au avut ca finalitate consolidarea sistemului de apărare al Republicii Moldova. Ministrul Apărării s-a referit, în acest sens, la pregătirea militarilor în instituţiile specializate de învăţământ din SUA, dotarea cu echipament şi unităţi de tehnică, precum şi activităţi şi exerciţii desfăşurate în comun de Armata Naţională cu Garda Naţională a Statului Carolina de Nord.

Ministrul Apărării a apreciat contribuţia SUA la reconstrucţia Bazei militare de instruire a Armatei Naţionale de la Bulboaca în cadrul Iniţiativei Globale pentru operaţiuni de menţinere a păcii (GPOI), menţionând că datorită acestui proiect, militarii moldoveni detaşaţi în misiuni externe vor avea condiţii optime de pregătire.

La rândul său, ambasadorul James D. Pettit a salutat numirea lui Eugen Sturza în funcţie şi şi-a exprimat încrederea că iniţiativele noului ministru vor impulsiona reformele în sectorul de apărare. Oficialul a adăugat că Statele Unite vor continua să sprijine eforturile de modernizare a Armatei Naţionale.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe