EURO 2020. Cosmin Contra, despre dubla cu Insulele Feroe şi Norvegia din preliminariile turneului final

"Dacă vom câştiga în Insulele Feroe, şi sigur vom câştiga, dacă Spania se va impune în cele două meciuri cu Norvegia şi Suedia.. atunci şi un egal (n.r. - cu Norvegia) plus o victorie cu 1-0 cu Suedia ne poate califica la Campionatul European. Sper ca băieţii să îşi recâştige acea încredere de la începutul mandatului meu şi să arătăm bine în acest sfârşit de preliminarii." - Cosmin Contra.
Selecţionerul român Cosmin Contra.
Selecţionerul român Cosmin Contra. (Echipa nationala de fotbal a României/facebook)

Reprezentativa de fotbal a ţării noastre - cu Cosmin Contra selecţioner, continuă campania de calificare la Campionatul European de anul viitor, tricolorii urmând să întâlnească selecţionatele Insulelor Feroe, în 12 octombrie, de la ora 19:00, pe stadionul Torsvollur din Torshavn, şi Norvegiei, la 15 octombrie, pe Arena Naţională din Bucureşti (ora 21:45) - partide din Grupa F a preliminariilor.

Fostul internaţional, prezent la Centrul de Fotbal Mogoşoaia acolo unde a susţinut un prim antrenament cu o parte din lotul convocat pentru cele două dueluri, ceilalţi urmând a se alătura grupului luni, a recunoscut că pe tricolori îi aşteaptă o misiune grea în această toamnă, dar este încrezător în elevii săi, lotul fiind unul destul de valoros în acest moment, iar şanse reale de calificare sunt.

"Primul meci e întotdeauna cel mai important. Ne aşteaptă o deplasare foarte grea în Insulele Feroe, dar avem timp să ne pregătim. Vom ajunge acolo mai devreme ca să ne obişnuim cu schimbarea de temperatură şi cu terenul artificial. Nu avem scuze ca la ora jocului să nu fim pregătiţi din toate punctele de vedere. Mesajul meu este să tratăm cu mare atenţie acest meci pentru că este cel mai important. Ştiu că naţionala nu s-a simţit niciodată prea bine pe sintetic. Avem exemple destule în care naţionala României a suferit pe o asemenea suprafaţă, dar ne-am luat toate măsurile pentru a fi pregătiţi. Nu voi alcătui echipa în funcţie de suprafaţă de joc, ci în funcţie de antrenamente. Primul meci este crucial. Deci trebuie să câştigăm meciul cu Insulele Feroe pentru a putea vorbi de cel cu Norvegia ca fiind crucial în cursa calificării. Dacă vom câştiga în Insulele Feroe, şi sigur vom câştiga, dacă Spania se va impune în cele două meciuri cu Norvegia şi Suedia... atunci şi un egal (n.r. - cu Norvegia) plus o victorie cu 1-0 cu Suedia ne poate califica la Campionatul European. Sper ca băieţii să îşi recâştige acea încredere de la începutul mandatului meu şi să arătăm bine în acest sfârşit de preliminarii. În Feroe le voi cere să câştige la un gol diferenţă, nu la scor mare, asta le voi cere", a declarat Contra.

Dintre tricolori, fundaşul dreapta Romario Benzar - legitimat în prezent la Lecce, grupare ce activează în Serie A, este singurul incert, acesta suferind recent o lovitură la genunchi.

"Benzar are o lovitură la genunchi suferită acum două zile la un antrenament. Va veni mâine la Bucureşti, doctorul îl va evalua şi vom vedea dacă trebuie să chemăm alt jucător în locul lui sau nu. Variante sunt, avem o listă destul de mare, pe fiecare post sunt câte 3-4 jucători. Aşa că avem mereu soluţii. Dar în momentul de faţă nu mai sunt alte semne de întrebare, toţi băieţii sunt bine".

Tehnicianul l-a menţionat şi pe Alexandru Mitriţă, care a arătat o formă extraordinară la echipa sa de club, New York City FC: "Dacă Alexandru Mitriţă face diferenţa în Statele Unite atunci sper să facă diferenţa şi în meciurile cu Insulele Feroe şi Norvegia. Sper să aibă acelaşi randament şi la echipa naţională. Îmi doresc să aibă aceeaşi poftă de gol şi la naţională. Îl vom evalua, pentru că ultima experienţă cu el după ce a venit din America nu a fost prea bună. Vom vedea".

"Răzvan Marin trece printr-o perioadă mai puţin bună, e clar că a pierdut postul de titular la Ajax. Dar asta se întâmplă la echipele mari unde concurenţa e foarte mare. Dar el când a avut ocazia să joace titular a făcut-o foarte bine. La naţională vom vedea, e clar că mental el nu trece printr-o perioadă bună. Vom evalua în această săptămână şi vom vedea ce se va întâmpla. .", a mai adăugat Contra.

Urmează o toamnă foarte grea pentru tricolori. După partida cu Feroe din 12 octombrie, la care nu avem emoţii, va urma meciurile cu Norvegia (15 octombrie) şi Suedia (15 noiembrie), acestea două fiind hotărâtoare în economia calificării. Să sperăm că vom trece cu bine de aceste două hopuri şi nu vom fi nevoiţi să trebuiască să învingem Spania, în ultimul meci la preliminariilor, programat în 18 noiembrie.

Prima reprezentativă ocupă în acest moment locul 3 în clasamentul Grupei F, cu 10 puncte după 6 partide.