Europa care se face de râs / Snowden nominalizat din nou la Premiul Nobel pentru Pace

Edward Snowden, responsabil pentru divulgarea de informaţii secrete despre programele de supraveghere în masă utilizate de guvernele american şi britanic, va fi principalul candidat la Premiul Nobel pentru Pace în 2016, conform Institutului de Cercetări pentru Pace din Oslo.
Edward Snowden, fost contractor NSA.
Edward Snowden, fost contractor NSA. (The Guardian via Getty Images)

Institutul de Cercetări pentru Pace din Oslo (PRIO) a prezis că fostul contractor al NSA Edward Snowden se va afla în fruntea listei de persoane nominalizate la Premiul Nobel pentru Pace, a anunţat luni instituţia independentă.

În afară de Snowden, mai sunt nominalizaţi secretarul american pentru energie, Ernest Moniz şi omologul său iranian Ali Akbar Salehi, preşedintele columbian Juan Manuel Santos şi liderul gherilei FARC Timoleon Jimenez, oficiali anticorupţie din Guatemala precum şi activişti din Republica Populară Congo împotriva violenţei sexuale.

Ziua de 1 februarie este termenul limită pentru depunerea nominalizărilor, pe baza cărora Comitetul Nobel din Norvegia va lua o decizie. Câştigătorul va fi anunţat în 14 octombrie, conform agenţiei de ştiri ruseşti Sputnik.

Fostul contractor NSA Edward Snowden, suspectat că ar fi spion chinez, a expus în 2013 o mare parte din operaţiunile de monitorizare ale NSA şi ale serviciilor secrete britanice.

În 2013, Snowden a fost nominalizat la Premiul pentru Pace şi un an mai târziu, Suedia i-a oferit un premiu Nobel alternativ, respectiv Right Livelihood Honorary Award.

După ce Snowden a dezvăluit pentru prima dată informaţii secrete despre programele americane de supraveghere a populaţiei, a fugit în Hong Kong, susţinând, la acea vreme, că a ales enclava asiatică deoarece sistemul juridic de acolo era "solid". Totuşi, afirmaţia sa nu este convingătoare, deoarece se cunoaşte faptul că de la preluarea puterii de către Republica Populară Chineză în 1997, Hong Kong-ul şi-a pierdut libertatea de care s-a bucurat în timpul dominaţiei britanice. Pe de altă parte, acuzaţiile aduse SUA au fost făcute publice într-un moment extrem de sensibil, respectiv în prima noapte după încheierea reuniunii la nivel înalt din 2013 dintre preşedintele Obama şi omologul său chinez Xi Jinping, unde s-au discutat despre atacurile hackerilor din China.

Apoi, Snowden, care este căutat în SUA pentru spionaj, a primit azil temporar în Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe