Europa reacţionează la alegerile premierului britanic Theresa May

Preşedintele Parlamentului UE a subliniat că Bruxelles-ul va coopera cu Marea Britanie dar a avut cuvinte dure pentru noul guvern ales de premierul Theresa May.
Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.
Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz. (ERIC FEFERBERG / AFP / Getty Images)

Adresându-se cabinetului britanic exact în ziua în care Theresa May a anunţat că Boris Johnson va fi noul ministru de externe, preşedintele Parlamentului European, Martin Schultz, a adresat cuvinte dure noului premier şi guvernului May, susţinând că aceştia trebuie să spargă “cercul vicios periculos” înainte ca acesta să afecteze Uniunea Europeană.

Comentariile lui Schulz survin în contextul în care numeroşi politicieni europeni au reacţionat negativ la numirea lui Boris Johnson în funcţia de Secretar la Externe. Printre cei mai vehemenţi critici a fost ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier, care l-a numit pe Johnson “iresponsabil”.

“Oamenii [din Marea Britanie] trec printr-o situaţie dificilă după ce politicieni iresponsabili au ademenit ţara să iasă din UE şi apoi, după ce s-a luat decizia, au fugit şi nu şi-au asumat răspunderea”, a declarat el în timpul unui discurs la Universitatea Greifswald.

Ministrul francez de interne a fost la rândul său nemulţumit de alegerea premierului May, chiar dacă nu a fost atât de dur precum omologul său german. Decizia de a-l numi pe Johnson ministru de externe este un “semn al crizei politice” în Marea Britanie după votul pentru Brexit, a declarat Jean-Marc Ayrault într-un interviu radio. Totuşi, el a precizat că nu este “îngrijorat în general” în privinţa lui Johnson.

“Ştiaţi deja care este stilul şi metoda sa”, a adăugat Ayrault. În timpul campaniei de dinaintea referendumului britanic din 23 iunie, Johnson “a minţit mult”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe