Europa se vrea independentă, creează propria versiune a FMI

Europa ar putea să-şi creeze propria versiune a Fondului Monetar Internaţional în încercarea de a avea mai multă putere asupra economiilor vulnerabile din zona euro.
Sediul Comisiei Europene în Bruxelles
Sediul Comisiei Europene în Bruxelles (Siska Gremmelprez/AFP/Getty Images)

Uniunea Europeană investighează în prezent modalităţi de îmbunătăţire şi creştere a competenţelor Mecanismului European de Stabilitate (MES), prin care statele membre din zona euro care se confruntă cu dificultăţi de finanţare, sau sunt ameninţate de astfel de dificultăţi, pot beneficia de sprijin financiar, potrivit unui articol al publicaţiei Express.

Bruxelles speră că MES ar putea înlocui în întregime FMI-ul în cazul în care un stat membru din zona euro se confruntă cu dificultăţi de finanţare grave - lăsând MES şi Comisia Europeană să rezolve orice probleme noi care ar putea apărea.

Ideea, susţinută de preşedintele francez Emmanuel Macron, este de a consolida legăturile din zona euro şi de a o face mai rezistentă la şocurile financiare.

Aceasta ar da blocului european noi competenţe substanţiale pentru a monitoriza şi evalua dacă statul membru care a primit asistenţă financiară continuă să pună în aplicare politici solide şi dacă există vreun risc ca acesta să nu îşi poată rambursa împrumuturile, în timp ce continuă să acorde asistenţă financiară.

Schimbarea ar face Europa independentă de FMI, ceea ce înseamnă că UE ar fi cea care va reacţiona de fiecare dată când o ţară cu monedă euro necesită asistenţă financiară.

Potrivit lui Carsten Brzeski, economistul-şef al ING, zona euro doreşte să îşi construiască propriul "pompier" pentru eventualele crize suverane viitoare.

El a declarat pentru CNBC: "Un Fond Monetar European (FME) ar face ca problemele zonei euro să fie rezolvate de zona euro şi nu de" străini".

Erik Jones, profesor de studii europene la Universitatea Johns Hopkins, a adăugat: "Cred că există frustrare în multe cercuri care susţin propunerea FME datorită naturii politice a Comisiei Europene (...) Ei îşi fac griji că este posibil ca această Comisie Europeană să nu fie dispusă să facă presiuni aupra statelor membre atunci când acestea încalcă regulile".

"Fondului Monetar European i-ar fi mai puţin frică să fie nepopular şi va fi mai dispus să impună disciplină".

La începutul acestei luni, oficialii UE au găzduit o reuniune în Luxemburg, ca parte a unei dezbateri mai ample despre organizarea mai eficientă a zonei monetare unice şi integrarea ei mai profundă după ce Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană în 2019.

Propunerile includ crearea unui buget al zonei euro, numirea unui ministru de Finanţe al zonei euro şi crearea unui subgrup în zona euro în Parlamentul European.

Klaus Regling, şeful MES, a declarat într-un discurs din septembrie: "Până în prezent, FMI a contribuit întotdeauna la programele MES de acordare a asistenţei financiare în Europa, dar acum există un consens în creştere că nu va mai juca acelaşi rol într-o criză viitoare".

"MES ar putea prelua acest rol, precum şi alte sarcini".

Oficialii zonei euro implicaţi în gestionarea crizei datoriilor suverane din 2010 până în 2012 au declarat că Banca Centrală Europeană, care a avut reprezentanţi în echipele care au supravegheat reformele în ţările care au beneficiat de asistenţa furnizată prin mecanisme de sprijin financiar, ar prefera să nu mai facă acest lucru din nou.

Discuţia din cadrul grupului Eurogrup va fi prima dintr-o serie de dezbateri care vor conduce la un summit al liderilor UE ce va avea loc în luna decembrie şi probabil în prima jumătate a anului 2018.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie