Europarlamentar olandez acuză UE că foloseşte “elita globală” pentru a-şi consolida controlul

Europarlamentarul olandez Marcel de Graaff
Europarlamentarul olandez Marcel de Graaff (Captură Imagine)

Liderii UE au fost criticaţi de europarlamentarul olandez Marcel de Graaff, care i-a acuzat că “ucid democraţia” prin procesul de selectare la care recurg pentru a-l înlocui pe preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

De Graaff, co-preşedinte al Grupul Europa Naţiunilor şi a Libertăţii, a afirmat că liste trans-naţionale propuse pentru următorul preşedinte al Comisiei Europene includ doar membri ai “elitei globale”.

El s-a referit la sistemul Spitzenkandidat – al candidatului principal – care este folosit pentru a nominaliza candidaţii în alegerile pentru poziţia de preşedinte al Comisiei.

Potrivit acestui sistem, fiecare grup din Parlamentul European nominalizează un candidat pentru această poziţie, care va fi ocupată de partidul care câştigă cele mai multe locuri în alegerile parlamentare europene.

Luând cuvântul în Strasbourg, de Graaff a declarat: “Aş dori să subliniez faptul că în ultimele alegeri ale Parlamentului European sistemul candidaţilor principali a fost o farsă totală.

Europarlamentarul a mai precizat că niciun alegător din statele membre nu vede acest sistem ca asigurând o competiţie serioasă pentru poziţia de preşedinte al Comisiei Europene.

De Graaff a afirmat: “Ei susţin că lista trans-naţională va îmbunătăţi lista candidaţilor principali. Dar eu spun acest lucru: [lista] nu va face UE mai democratică, în condiţiile în care aceşti candidaţi principali sunt aleşi de elita globală.

“Am văzut cum funcţionează acest lucru în Franţa. Nu există nicio diferenţă între partidele tradiţionale – a fost candidatul establishmentului şi Marine Le Pen, împotriva căreia s-au opus toate celelalte partide.

“Aceşti candidaţi de top sunt păpuşi ai cercului interior al UE şi se crează iluzia unei oarecare legitimităţi democratice cu care sunt îmbrăcaţi candidaţii elitei.

“Mereu vor fi persoane precum Macron, Verhofstadt şi alţii ca ei care sunt împinşi în faţă în calitate de candidaţi principali din cauză că ascultă elita globală”.

De Graaff a declarat că încercările UE de a suspenda fondurile pentru grupurile eurosceptice îi vor jigni pe contribuabilii europeni care nu doresc să finanţeze “propaganda” UE.

El a adăugat că este “strigător la cer” faptul că UE ar putea lua în considerare blocarea fondurilor pentru eurosceptici în timp ce ar mări bugetele de campanie pentru grupurile pro-UE.

El a concluzionat: “Vă spun acest lucru: democraţia a murit atunci când vocea opoziţie este înnăbuşită – şi acest lucru se întâmplă chiar acum”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe