Europenii apelează mecanismul de arbitraj prevăzut în tratatul nuclear iranian

Puterile europene semnatare ale JCPOA încep să vorbească pe limba lui Donald Trump.
Donald Trump
Donald Trump (Getty Images)

Marea Britanie, Franţa şi Germania vor declanşa mecanismul de soluţionare a litigiilor prevăzut în acordul nuclear (cunoscut sub numele de JCPOA) semnat în 2015 cu Iranul, au declarat marţi doi diplomaţi europeni.

Evoluţia reprezintă cel mai drastic pas făcut de europeni după ce Teheranul a decis să înceteze respectarea pas cu pas a clauzelor din tratat, după retragerea SUA şi reimpunerea de sancţiuni economice asupra economiei iraniene.

Într-unul dintre cele mai puternice apeluri venite din Europa - care cere un nou acord care să înlocuiască controversatul JCPOA - premierul britanic Boris Johnson a declarat că singura cale de urmat este cea desenată de Donald Trump într-o adresă recentă a sa.

Aliaţii europeni ai Washingtonului au încercat să împiedice prăbuşirea acordului nuclear JCPOA după ce preşedintele Donald Trump a scos Statele Unite din tratat, în 2018.

Acordul era extrem de controversat în cercurile politice americane deoarece stipula ridicarea sancţiunilor americane în schimbul amânării momentului în care industria nucleară iraniană devenea capabilă să obţină arme nucleare.

După retragerea SUA din tratat de către Donald Trump, Iranul a răspuns depăşind treptat multe dintre limitele asumate în acord. Luna aceasta a spus că va renunţa la limitele impuse producţiei de uraniu îmbogăţit, pas la care europenii au răspuns afirmând că este de natură să forţeze un răspuns dramatic.

Acum diplomaţii europeni au afirmat că Marea Britanie, Franţa şi Germania vor anunţa marţi Uniunea Europeană că vor declanşa mecanismul de soluţionare a litigiilor din cadrul acordului. În conformitate cu mecanismul stipulat în acord, UE va informa apoi celelalte părţi - Rusia şi China, precum şi Iranul - de evoluţie. Vor rămâne 15 zile pentru rezolvarea diferenţelor, un termen care poate fi prelungit prin consens.

Procesul poate duce în cele din urmă la reimpunerea „instantanee” a sancţiunilor în baza rezoluţiilor anterioare ale ONU.

SUA a anunţat deja sancţiuni suplimentare reimpuse Iranului după atacul declanşat de Teheran în urma uciderii gen. Soleimani de către drone americane. Sancţiunile asupra industriei petroliere iraniene, impuse de Washington după mai 2018 au vătămat deja semnificativ economia iraniană, declanşând creşterea preţurilor la combustibil şi un val de proteste în noiembrie, înăbuşite în sânge de regimul teocratic.

Un diplomat a afirmat: „Intenţia noastră nu este de a restabili sancţiunile, ci de a rezolva diferenţele chiar cu ajutorul mecanismului creat în acord”.

Trump susţine că scopul său este să forţeze Iranul să se înscrie într-un pact mai strict, în care, Iranul să renunţe la ambiţiile sale nucleare.

Teheranul afirmă că nu va renegocia atâta timp cât vor fi aplicate sancţiunile americane.

Boris Johnson, un conservator a cărui linie politică este uneori aliniată cu cea a lui Donald Trump, a afirmat că „dacă vom scăpa de el [acord, n.r.], îl vom înlocui cu acordul Trump ... Preşedintele Trump este bun la încheierea de acorduri, conform estimărilor sale. Haideţi să lucrăm împreună pentru a înlocui JCPOA şi pentru a obţine în schimb acordul Trump".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe