Eurovision 2017: echipa organizatorică demisionează

Echipa ucraineană Eurovision susţine că a fost privată de responsabilităţile majore în decembrie, când un nou şef a fost numit de către comitetul organizatoric.
Logo-ul Eurovision, Ucraina, 2017
Logo-ul Eurovision, Ucraina, 2017 (captura foto)

Concursul Eurovision s-a lovit de un obstacol major, după ce 21 de membri ai personalului de nivel superior care organizau evenimentul au demisionat, conform unui articol BBC.

Conform scrisorilor de demisie, membrii echipei au fost “complet blocaţi” în luarea de decizii cu privire la spectacol.

EBU, fondatorul Eurovision, a transmis postului naţional de televiziune al Ucrainei să “păstreze planificarea” în ciuda evoluţiei. Acesta a insistat că evenimentul va avea loc conform planului, în mai, la Kiev.

Printre membrii echipei care au demisionat se numără şi doi producători executivi ai spectacolului de anul acesta.

Tot personalul a fost numit de către postul de televiziune de stat al Ucrainei, care organizează concursul după ce cântăreaţa ucraineană Jamala a câştigat evenimentul de anul trecut cu piesa “1944”.

Într-o scrisoare deschisă publicată de Strana, echipa susţinea: “Prin prezenta, noi, echipa Eurovision, pentru care acest concurs nu numai că a devenit parte din munca noastră dar de asemenea parte din viaţa noastră, vă informăm în mod oficial că demisionăm şi încetăm să mai lucrăm la pregătirile pentru organizarea concursului”.

În Ucraina, proiectul s-a dovedit problematic. Decizia asupra unui oraş care să găzduiască spectacolul a fost întârziată de trei ori, existând chiar zvonuri că vor muta concursul în Rusia.

Acum, la doar 7 săptămâni până la începerea concursului, echipa principală a demisionat. Au existat multe certuri cu coordonatorul, care le-a blocat toate deciziile, conform afirmaţilor lor. Au menţionat de asemenea că au existat probleme cu privire la finalizarea contractelor cu subcontractanţii. În cel mai rău caz, aceasta ar putea include şi echipele care construiesc scena.

Spectacolul trebuie să continue – iar EBU, care a organizat concursul încă din 1956, are puterea financiară şi politică pentru a se asigura ca acest lucru se va întâmpla. Dar va fi interesant de observat cum vor demara lucrurile până în ultimul moment înainte de începerea concursului.

Demisionarii au afirmat că pregătirile “au încetat la aproximativ două luni” după numirea de anul trecut a coordonatorului Pavlo Hrytsak pentru Eurovision, adăugând, “munca echipei noastre a fost complet blocată”.

Au mai susţinut că o decizie de a creşte bugetul evenimentului la 29m euro, de la 22m euro, ar deposeda postul naţional de televiziune al Ucrainei de milioane în profit.

EBU a declarat că nu comentează chestiunile ridicate de personal în scrisoare, dar mulţumeşte echipei pentru munca grea depusă.