Ex-directorul SIS, diferit justiţiei. Pedeapsa pentru extrădarea profesorilor turci poate fi şi amenda

Comparativ cu anii grei de închisoare la care au fost condamnaţi cei 7 profesori turci de către regimul Erdogan, Vasile Botnari riscă o pedeapsă cu amendă de la 67500 la 117500 lei sau cu închisoare de la 2 la 6 ani.
Serviciul de Informaţii şi Securitate de la Chişinău. Maia Sandu ţine în mâînă portretul lui Vasile Botnari în cadrul unui protest
Serviciul de Informaţii şi Securitate de la Chişinău. Maia Sandu ţine în mâînă portretul lui Vasile Botnari în cadrul unui protest (facebook.com/PAS)

Procuratura Generală a informat miercuri, 5 februarie, că fostul director al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) Vasile Botnari va fi diferit justiţiei pentru abuz în serviciu, întrucât procurorii au finalizat urmărirea penală în cazul extrădării ilegale a profesorilor turci din cadrul liceelor Orizont de pe teritoriul R. Moldova.

Deşi iniţial, în vara anului 2019 au fost reţinuţi şi învinuiţi doi ex-vicedirectori SIS, împreună cu directoarea Biroului Migraţie şi Azil (BMA), ulterior procurorii au stabilit că, procedura de îndepărtare a celor 7 profesori turci a fost executată, în mod arbitrar, de către SIS, conducerea BMA nefiind informată corect.

Oamenii legii susţin că SIS şi-a asumat acţiunile de îndepărtare şi cele precedate, în lipsa unei solicitări scrise din partea BMA sau a unui acord de colaborare în acest sens, în condiţiile în care BMA este unica instituţie competentă a organiza şi efectua activităţile necesare în vederea îndepărtării străinilor de pe teritoriul R. Moldova.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii, toată operaţiunea ar fi fost dispusă, coordonată şi dirijată nemijlocit de către directorul SIS de atunci Vasile Botnari, iar adjuncţii i-au executat ordinile şi dispoziţiile, fără a şti că acestea sunt ilegale, primind asigurări că totul decurge într-un cadru perfect legal.

Astfel, la 20 ianuarie, prin ordonanţa procurorului, foştii vicedirectori ai SIS, dar şi directoarea BMA au fost scoşi de sub urmărire penală, iar ex-directorul SIS, pus sub învinuire şi deferit justiţiei.

La etapa urmăririi penale, învinuitul ar fi colaborat cu organele de urmărire penală, fiind cercetat în stare de libertate. Dacă va fi recunoscut vinovat de abuzul în serviciu (art.327 al.2 Cod Penal) Vasile Botnari riscă o pedeapsă cu amendă în mărime de la 67500 la 117500 lei MD sau cu închisoare de la 2 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

Având în vedere că la 11 iunie, CEDO a condamnat Guvernul moldovean pentru încălcarea dreptului la libertate şi siguranţă, dar şi la respectarea vieţii private şi de familie, obligându-l să achite câte 25 mii de euro prejudiciu moral profesorilor turci de la liceul „Orizont”, la solicitarea procurorilor, Ministerul Finanţelor a cerut instanţei de judecată ca prejudiciul de 120 mii euro să fie încasat de la fostul director SIS.

Comparativ cu pedeapsa blândă pe care o riscă Vasile Botnari, profesorii turci Sarkis Airi şi Huseyin Bayraktar au fost condamnaţi de regimul Erdogan cu şase ani de închisoare şi respectiv nouă ani de detenţie, Yaşin Özdil la 12 ani de închisoare, Riza Dogan la şapte ani şi jumătate de închisoare, Müjdat Çelebi a fost pedepsit cu nouă ani de închisoare. Sedat Hasan Karacaoğlu a fost condamnat la opt ani şi trei luni de închisoare, iar Feridun Tufecchi la şapte ani şi şase luni de închisoare.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan consideră că angajaţii reţelei de şcoli private ”Orizont” care funcţionează în mai multe ţări sunt aliaţii rivalului său, clericul fugar în SUA, Fethullah Gulen, şi îi vânează în întreaga lume, după puciul eşuat din 2016.