EXCLUSIV: Florian Mihalcea despre sentimentul de libertate, în forma lui cea mai pură

Interviu cu preşedintele Societăţii Timişoara despre ziua care, acum 27 de ani, a adus libertate Timişoarei şi a început eliberarea României.
Florian Mihalcea, preşedintele Societăţii Timişoara, în faţa Salonului Vega al Bastionului Theresia
Florian Mihalcea, preşedintele Societăţii Timişoara, în faţa Salonului Vega al Bastionului Theresia (Epoch Times România)

Timişoara a fost declarată, la 20 decembrie 1989, primul oraş liber al României de către reprezentaţii Frontului Democrat Român, formaţiunea politică înfiinţată pe străzile însângerate ale Timişoarei.

Sirenele, care în urmă cu 27 de ani au sunat pentru a anunţa eliberarea Timişoarei, s-au auzit astăzi din nou, la prânz, în centrul oraşului de pe Bega.

Cu această ocazie, Epoch Times a avut plăcerea să-l intervieveze pe Florian Mihalcea, preşedintele Societăţii Timişoara, care ne-a vorbit despre "acel sentiment nu foarte bine definit, acela al libertăţii", despre solidaritatea foarte mare a celor care se aflau în Piaţa Operei şi despre faptul că Timişoara avea un statut aparte faţă de restul ţări: practic, nu mai răspundea comenzilor venite de la Centru.

Vă invităm să citiţi interviul mai jos.

Epoch Times: Sirenele au răsunat din nou, azi, în Timişoara pentru a marca momentul de acum 27 de ani, când Timişoara era declarată primul oraş liber din România. Ce amintiri vă evocă ziua de 20 decembrie 1989?

Florian Mihalcea: A fost, probabil, cea mai impresionantă zi prin faptul că am avut acel sentiment, nu foarte bine definit, acela al libertăţii, pentru că în acel moment Timişoara a fost declarat oraş liber. Şi, în acele zile, până în 21 decembrie seara, 22 decembrie dimineaţa, Timişoara avea un statut aparte faţă de restul ţării, practic nu mai răspundea la comenzile de la Centru.

Practic, îşi dezvoltase singur toată infrastructura. Oraşul trăia singur fără nicio legătură cu restul ţării.

A fost înălţător pentru că, în primul rând, am simţit atunci o foarte mare solidaritate din partea celorlallţi care se aflau în Piaţă, circa o sută de mii de oameni, o mare solidaritate, o mare prietenie, ştiai că nu eşti singur, că de fapt ceea ce vrei tu vrea întregul oraş.

Atunci ştiu că s-a spus că armata nu va mai asculta ordinele venite de la Centru, ni s-a spus în Piaţă că există zvonuri cum că Ceauşescu a trimis echipe pentru a distruge complet oraşul. Şi armata din Timişoara spunea că va apăra oraşul.

Era o situaţie absolut fără precedent, absolut extrem, extrem de curioasă.

Epoch Times: Ce moment v-a rămas în suflet după atâţia ani ?

Florian Mihalcea: Cred că acesta ar fi cel mai important moment - momentul 20 decembrie. Nu un anumit moment din acea zi, pentru că întreaga zi a avut o încărcătură extremă şi apoi pentru că în ziua respectivă a avut loc şi constituirea Frontului Democrat Român - aveam deja o formaţiune politică, alta decât Partidul Comunist Român, care conducea efectiv oraşul.

"Să nu se uite sentimentul de libertate în forma lui cea mai pură care a fost pe 20 decembrie 1989"

Epoch Times: Se îndreptau spre Timişoara şi trenurile din Oltenia...

Florian Mihalcea: A fost vorba despre trenurile venite cu gărzi patriotice din Oltenia de la Craiova, Slatina şi oraşele din jur, au fost aduse mai multe garnituri, dar ei au sosit în dimineaţă zilei de 21 decembrie.

Conducerea acelui convoi, chiar comandantul gărzilor patriotice, a fost cel care a dat ordin să nu se coboare din trenuri şi să nu se execute ordinele. În primul rând s-a amânat cât s-a putut de mult drumul până aici astfel încât să nu ajungă în jurul orei cinci dimineaţa, aşa cum era planificat, pentru ca ei să ocupe Piaţa Operei şi în momentul în care veneau primii timişoreni în Piaţă ei ar fi găsit-o ocupată de aceste trupe.

Trenurile au întârziat voit, astfel încât să ajungă mult prea târziu pentru a se executa acest plan şi comandantul a lăsat un grup de muncitori din Craiova, de la gărzile patriotice, să meargă în Piaţa Operei şi să vadă ce se întâmplă. Unii dintre ei au primit pâine, au primit îmbrăţişări, au vorbit din balconul Operei, iar unii chiar au rămas în Timişoara, în entuziasmul general din Piaţă, nu s-au mai întors, iar trenurile s-au întors aşa cum au venit, fără să se întâmple nimic.

Cei care au plecat au promis că a doua zi dimineaţa vor face şi ei la Craiova ceea ce au văzut la Timişoara, şi de fapt în 22 decembrie dimineaţa muncitorii din Craiova au ieşit pe străzi şi s-au dus la Consiliul Judeţean, la Comitetul Judeţean de Partid din Craiova.

Epoch Times: Da, si aşa s-a scris Istoria. Dar să ne întoarcem în prezent, ce aţi transmite românilor, 27 de ani mai tărziu?

Florian Mihalcea: Aş vrea să transmit să nu se uite această zi, să nu se uite sentimentul de libertate în forma lui cea mai pură care a fost pe 20 decembrie 1989.

Să nu se uite că Timişoara a ştiut să devină singurul oraş liber din România. Aici clopotele Libertăţii au bătut cu două zile mai devreme faţă de restul ţării. Timişoara era un oraş liber.

In final aş vrea să adaug că trebuie să sărbătorim întotdeauna 20 decembrie, iar, ce este mai important, este ca elevii să ştie despre ce este vorba, să înveţe aceste lucruri la şcoală şi să nu treacă atât de uşor, să nu treacă neobservată ziua de 20 decembrie, chiar şi în Timişoara.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii