EXCLUSIV. Statisticile privind virusul Wuhan: Pentru Shandong cifrele sunt de 52 de ori mai mari decât declară oficialii. Şi o veste cu adevărat proastă

Medici monitorizează populaţia pentru a găsi purtători de virus Wuhan, China, ianuarie 2020
Medici monitorizează populaţia pentru a găsi purtători de virus Wuhan, China, ianuarie 2020 (Betsy Joles/Getty Images)

În provincia Shandong, estul Chinei, noul focar de coronavirus este mult mai răspândit decât se raportează oficial, potrivit unor documente guvernamentale interne obţinute de publicaţia The Epoch Times.

În perioada 9 - 23 februarie, autorităţile din Shandong au raportat numărul cazurilor de infecţii în fiecare zi, conform datelor interne compilate de Centrele pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din Shandong.

CDC a publicat statisticile bazându-se pe pacienţii care au avut rezultat pozitiv la analizele cu acid nucleic - folosind un kit de diagnostic, testând dacă probele prelevate conţin secvenţa genetică a virusului.

Cifrele CDC Shandong au fost mai mari variind de la 1,36 ori la 52 faţă de datele publicate oficial de Comisia de sănătate Shandong şi Comisia Naţională de Sănătate din China (pentru provincia Shandong).

La 25 februarie, guvernul local din Shandong a declarat că în provincie exista un total de 755 de cazuri. Dar documentul intern a arătat că 1.992 de persoane au avut rezultat pozitiv la testarea cu acid nucleic începând cu 23 februarie.

Guvernul a declarat public că existau patru pacienţi nou diagnosticaţi cu coronavirus pe 22 februarie, dar documentul intern arată că 61 de pacienţi fuseseră diagnosticaţi pozitiv în acea zi.

În ultimele zile, datele oficiale au arătat că rata zilnică a infecţiilor a început să scadă. De exemplu, pe 25 februarie, Comisia Naţională de Sănătate a raportat doar un număr de nouă cazuri diagnosticate în afara provinciei Hubei, zona cea mai afectată.

De fapt, documentele consultate de Epoch Times arată că numai în provincia Shandong cifrele îmbolnăvirilor zilnice erau de două cifre.

Pe 20 februarie, numărul noilor îmbolnăviri a crescut, 274 de persoane având rezultate pozitive la teste.

Până în prezent, documentul aflat în posesia The Epoch Times este cea mai clară dovadă a faptului că autorităţile chineze au raportat un număr redus de cazuri. Anterior, The Epoch Times a intervievat personalul care lucrează la pompele funebre din oraşul Wuhan, capitala provinciei Hubei, care au afirmat că trebuie să lucreze permanent pentru a ţine pasul cu creşterea dramatică a volumului de muncă (incinerarea cadavrelor).

Experţii în domeniul sănătăţii au opinat, de asemenea, că cifrele oficiale chineze sunt inexacte, pe baza modelării lor statistice. Recent, un grup de cercetători americani au publicat un studiu neevaluat încă prin peer review, care sugerează că numărul infecţiilor cumulate şi al deceselor din China ar putea fi „substanţial mai mare” decât cel declarat oficial - cu un factor de 5 până la 10.

Tang Jingyuan, comentator pentru problemele Chinei, aflat în SUA, a declarat pentru The Epoch Times că autorităţile raportează mai puţine infecţii, probabil pentru a convinge cetăţenii chinezi că răspândirea virusului este stăvilită şi, prin urmare, pentru a convinge oamenii să revină la muncă.

Companiile chineze au fost închise pentru vacanţa de Anul Nou Lunar, care a fost prelungită pentru a preveni infectarea la locul de muncă. Guvernul central, temându-se că inactivitatea economică va falimenta China, a cerut companiilor să reia activităţile pe 10 februarie.

Shandong

Datele interne obţinute de The Epoch Times includ o defalcare a rezultatelor diagnosticului din toate cele 16 municipalităţi din provincia Shandong, care au fost trimise într-un e-mail către Departamentul de Control al Bolilor al Comisiei de sănătate Shandong.

CDC Shandong a compilat rapoarte statistice zilnice despre diagnosticarea coronavirusului, care să corespundă rezultatelor pozitive ale testelor la toate spitalele din provincie care au fost calificate pentru a efectua astfel de testări.

De exemplu, pe 22 februarie, Spitalul Qishan din oraşul Yantai a testat 229 de pacienţi. 12 dintre ei au fost diagnosticaţi cu coronavirus.

Spitalul Qishan este dedicat bolilor infecţioase.

Cu toate statisticile CDC, guvernul provincial Shandong a raportat public unul sau două noi cazuri, deşi datele interne arătau mult mai multe.

Pe 22 februarie, de exemplu, guvernul a raportat două cazuri noi în ziua precedentă, dar numărul real era 59.

Pe 20 februarie, guvernul a raportat două cazuri noi pentru 19 februarie, dar cifra reală era 49.

Iar pe 19 februarie, guvernul a raportat un caz nou diagnosticat în ziua precedentă, dar în realitate au existat 52.

Pentru perioada cuprinsă între 8 şi 22 februarie, guvernul a anunţat că existau 347 de cazuri noi, dar datele interne arătau 1.072 de noi pacienţi infectaţi - de peste trei ori cifra publicată.

Veste proastă privind kiturile de testare

Un cercetător chinez a sugerat că nu se pot detecta bine pacienţii doar folosind kiturile de diagnosticare.

„Această boală [coronavirus] face să nu fie posibil ca toţi pacienţii să poată fi detectaţi pozitiv atunci când se utilizează testarea acidului nucleic”, a declarat, pentru CCTV (televiziunea centrală de stat din China), Wang Chen, directorul Academiei de Ştiinţe Medicale din China şi expert în medicină pentru îngrijire critică - pe 5 februarie.

Wang a explicat că, deşi testarea acidului nucleic este în prezent singura metodă oficială pe care personalul medical chinez o foloseşte pentru a diagnostica infecţiile cu virus Wuhan, rezultatul nu este mereu corect.

„Doar 30 până la 50 la sută dintre pacienţii infectaţi au rezultate pozitive la testare”, afirmă Wang.

El a explicat că toţi pacienţii care au rezultate pozitive sunt infectaţi cu coronavirus, dar alte 50 până la 70 la sută dintre pacienţi sunt de fapt infectaţi chiar dacă testarea iese negativă, pentru că unele cazuri pur şi simplu nu pot fi detectate la testare.

Temeri similare au fost exprimate de dr. Nancy Messonier de la agenţia de combatere a epidemiilor din SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură