Execuţie în SUA: Un condamnat la moarte a decedat după un 'calvar' fără precedent

(photos.com)

Un condamnat la moarte a decedat miercuri, după 'un calvar' fără precedent, în statul Arizona (sud-vest), fapt ce a alimentat polemica intensă din Statele Unite privind viitorul injecţiei letale ca metodă de execuţie, relatează AFP.

Joseph Wood, 55 de ani, condamnat pentru uciderea fostei sale prietene şi a tatălui acesteia, în 1989, a fost declarat mort la aproximativ două ore de la începerea administrării injecţiei letale, în loc de 12 minute în mod obişnuit.

'Injecţia a fost administrată începând cu ora locală 13:52 şi decesul a fost declarat la 15:49 (22:49 GMT)', a anunţat un purtător de cuvânt al procurorului general din Arizona, Tom Horne.

El a 'gâfâit, a gemut, s-a sufocat şi s-a forţat să respire timp de aproximativ o oră şi 40 de minute', a acuzat avocatul său Dale Baich, care a depus o moţiune de urgenţă la Curtea Supremă pentru a opri execuţia, în timp ce deţinutul era încă în viaţă, la mai mult de o oră de la administrarea injecţiei. 'Arizona pare că s-a alăturat mai multor altor state iresponsabile într-o oroare care era absolut previzibilă', a afirmat Baich.

'Americanii s-au săturat de această barbarie', a declarat Diann Rust-Tierney, de la Coaliţia naţională pentru abolirea pedepsei cu moartea. 'Suntem pur si simplu incapabili să punem în aplicare pedeapsa capitală într-o manieră umană', a declarat ea, vorbind de 'calvarul' condamnatului.

Expertă la Universitatea Fordham, Deborah Denno, specialistă în injecţie letală, a vorbit de o executare 'inacceptabilă', 'şocantă', deoarece situaţia era 'în totalitate previzibilă şi de evitat'.

În ceea ce o priveşte, guvernatoarea Arizonei, Jan Brewer, a apărat legalitatea execuţiei, dar şi-a exprimat preocuparea faţă de durată şi a ordonat o anchetă: 'Un lucru este sigur, deţinutul Wood a murit într-o manieră legală şi nu a suferit, potrivit mărturiilor şi concluziilor medicale', a declarat ea.

În cele 32 de state în care pedeapsa cu moartea este în vigoare, autorităţile au recurs la preparate de farmacie neomologate pentru a fabrica produsele injectabile, după refuzul unor fabricanţi europeni de a furniza preparate pentru execuţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe