Exerciţiul fizic moderat benefic pentru sănătatatea mamei şi a fătului

Un grup de experţi internaţionali a analizat influenţa exerciţiului fizic supravegheat în timpul sarcinii. Studiul confirmă absenţa efectelor adverse cauzate de activitatea aerobică la gravide. Totuşi, avertizează asupra riscurilor când se practică atletismul de înaltă performanţă.
Femeie gravidă
Femeie gravidă (pixabay.com)

Ce efect au exerciţiile fizice în timpul sarcinii? Influenţează în vreun fel mamele sau fătul? În cazul sportivelor de înaltă performanţă efectele sunt aceleaşi sau nu? Acestea sunt câteva dintre întrebările la care încearcă să răspundă Comitetul Olimpic Internaţional care a reunit un grup de 15 experţi internaţionali, inclusiv Ruben Barakat, profesor în cadrul grupului de cercetare ''Activitate fizică-sportivă în categorii specifice de populaţie'' (Actividad Física-Deportiva en Poblaciones Específicas - AFIPE) aparţinând Universităţii Politehnice din Madrid (UPM).

“Relaţia dintre exerciţiile fizice şi sarcină continuă să fie o zonă cu mai multe umbre decât lumină din punct de vedere ştiinţific şi, prin urmare, cu o nevoie semnificativă de noi studii de cercetare“, mărturiseşte Barakat.

“Numeroase studii efectuate în ultimii 20 de ani au furnizat dovezi ştiinţifice suficiente pentru a confirma inocuitatea exerciţiilor moderate asupra sănătăţii mamei şi a fătului, iar în unele cazuri au fost certificate anumite beneficii pentru procesul de sarcină şi naştere. Cu toate acestea multe probleme rămân nerezolvate şi cauzează incertitudini şi controverse, cum ar fi cazul efortului fizic de mare intensitate“, adaugă el.

Revizuirea şi elaborarea documentaţiei ştiinţifice

Grupul de experţi convocat de Comitetul Olimpic Internaţional, lucrează deja de la sfârşitul anului 2015 la revizuirea şi elaborarea unei documentaţii ştiinţifice care să ofere răspunsuri acestei probleme. A fost studiat în mod special cazul sportivelor de elită care, fără să-şi abandoneze cariera sportivă, se pot bucura de sarcină menţinându-se în formă pe toată perioada acesteia.

“Una dintre principalele dificultăţi întâmpinate în desfăşurarea cercetării a fost faptul că nu au existat studii referitoare la influenţa pe care o are efortul fizic de mare intensitate asupra mamei şi fătului de la începutul sarcinii până la naşterea lui“, a afirmat Barakat. “Aceasta se datorează, în parte, riscurilor de tot felul şi dificultăţilor etice care implică astfel de studii“, a adăugat el.

În ciuda acestor dificultăţi, grupul a prezentat rezultatele studiului în revista internaţională British Journal of Sports Medicine, preluat de agenţia SINC.

Studiul confirmă că exerciţiile fizice moderate şi supravegheate nu numai că nu au efecte adverse asupra femeilor gravide şi a fătului, ci sunt benefice.

Rezultatele studiului informează, de asemenea, despre unele îmbunătăţiri în procesele metabolice, cardiovasculare şi inclusiv psihice sau emoţionale. În special cele psihice şi emoţionale sunt afectate în mod semnificativ în timpul sarcinii, dar, de regulă, au fost neglijate şi uitate de studiile şi strategiile de sănătate.

Cu toate acestea, experţii avertizează sportivele de înaltă performanţă în legătură cu anumite riscuri potenţiale în timpul perioadei de gestaţie: eforturile maxime (antrenamente excesive şi recuperare scăzută), abundenţa antrenamentelor, în special temperatura excesivă a corpului matern generată de exerciţiile de intensitate mare.

„Toate acestea sunt aspecte pe care o atletă însărcinată nu trebuie să le neglijeze şi ar trebui să acorde maximă atenţie dezvoltării corespunzătoare a fătului“, afirmă cercetătorul spaniol.

Grupul este format din cercetători din SUA, Canada, Australia, Norvegia, Elveţia, Finlanda, Danemarca, Suedia, Olanda şi Spania.

Mai multe informaţii: British Journal of Sports Medicine

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură