Există o meduză care nu îmbătrâneşte niciodată

Meduza Turritopsis nutricula.
Meduza Turritopsis nutricula.

Un proces unic în regnul animal îi permite meduzei Turritopsis nutricula sa trăiască la nesfârsit, daca nimic sau nimeni nu o ucide.

Meduza Turritopsis nutricula nu îmbatrâneşte, iar timpul nu o omoară niciodată, dimpotrivă, o întinereşte.

Minisculul hidrozoar de numai 5 milimetri diametru, catalogat de biologi încă din 1857, este singurul organism viu care are capacitatea de a stăpâni timpul.

Turritopsis nutricola trece prin toate stadiile sale de viaţă, dar, dupa procreere, fentează moartea pentru că adultul trece printr-un proces numit transdiferenţiere celulară şi este capabil să revină la stadiul de polip, de unde reia întreg ciclul.

Se crede că procesul de inversare a imbatranirii se realizează prin transformarea celulelor de un tip în altul. Inversarea rolului celulelor este de obicei observată când unele părţi dintr-un organ se regenerează. Totuşi, se pare că aceasta se întâmplă în ciclul de viaţă al Turritopsis.

Găsită în apele calde tropicale, Turritopsis se crede că se poate răspândi în lume pe măsură ce vasele aduc în porturi apa folosită ca balast.

Deşi sunt solitare, sunt creaturi predatoare şi evoluează asexual.

La fel ca alchimiştii de odinioară, cei mai optimişti cercetători speră ca studiile să poată găsi modalitatea prin care omenirea ar putea imita trucul prin care meduza păcăleşte eternitatea. Printre cei nerăbdători se numară şi celebrul cântăreţ britanic Tom Jones (70 de ani), care a donat 50 de milioane de dolari din averea personală pentru cercetări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură