"Există un Liviu Dragnea în fiecare dintre noi" - Radiografia unei ţări aflate pe marginea prăpastiei

Când oamenii vor să fie complet liberi, să îşi vadă de confortul lor, de bere, mici, seminţe, iubită, şi abdică de la datoria de a privi la ce fac politicienii, riscă să se trezească într-o bună zi că democraţia a murit, avertizează jurnalistul Petre M. Iancu.
Petre M. Iancu
Petre M. Iancu (Mihut Savu / Epoch Times Romania)
Se încarcă player-ul...

România sub Liviu Dragnea seamănă tot mai mult nu cu o democraţie ci cu autoritarismul putinist, cu derapajele antidemocratice din Turcia şi cu regimurile iliberale, autoritare sau dictatoriale, opinează jurnalistul Petre M. Iancu, de la Deutsche Welle. Cum de s-a ajuns, însă, aici?

Plecat din ţară în 1987, în plin comunism, şi revenit în România într-o perioadă în care în Pieţele publice se strigă, de mai bine de un an şi jumătate, nu doar "Nu vrem să fim o naţie de hoţi" ci şi "PSD, ciuma roşie" şi "Jos comunismul, jos comuniştii", Petre Iancu explică faptul că vremurile pe care le trăim ni se datorează în bună parte. Virajele înspre totalitarism, înspre dictatură se petrec atunci când cetăţenii abdică de la misiunea lor civică şi, în loc să-i supravegheze pe politicieni, preferă să îşi vadă de mici, de bere, de iubită. Pe scurt, de confort. În plus, oamenii uită ce au trăit în comunism şi asta este periculos, a explicat jurnalistul, într-un interviu acordat Epoch Times, la finele ultimei ediţii a emisiunii Rezistenţa 360

"Democraţia este o formă dificilă, mulţi oameni au probleme în a înţelege mecanismele complicate ale democraţiei şi se lasă uşor convinşi să delege datoria lor de a interveni civic şi politic. Şi din acest motiv e mai simplu pentru ei să îşi vadă de berea lor şi de meciul lor de fotbal şi de mititeii lor, decât să stea să se uite ce fac politicienii, şi politicienii profită de pe urma acestei inadecvări a cetăţeanului la activism civic şi politic. Şi zice cetăţeanului: "bine, băiete, facem noi treaba, tu stai liniştit, că noi o să-ţi mărim pensia tu ai grijă să ne votezi şi să ne susţii."

Şi omul crede că, dacă a luat o sută de lei pentru că a pus ştampila pe un anumit partid, i-a şmecherit. Bagă banul în buzunar, are cu ce să-şi cumpere medicamente, dar nu realizează că, de fapt, banii ăia au fost furaţi de la el, de la taică-său, de la fii-su şi de la nevastă-sa, de la generaţiile următoare, că politicianul care plăteşte, nu plăteşte din banul pe care l-a muncit el. Şi atunci sigur că democraţia se degradează.

Se degradează şi pentru că oamenii au o problemă cu memoria. Uită repede, nu îşi mai amintesc ce a însemnat comunismul pentru ei şi îi iartă pe comunişti şi îi lasă să revină la putere. Comunismul este foarte adaptabil, există forme foarte diverse de comunism. Înainte de a ajunge la recoltări de organe ca în China comunistă, sau înainte de a se ajunge la gulagul stalinist, sunt tot felul de gradaţii, de trepte, de faze intermediare... Şi oamenii îşi închipuie că mai sunt în democraţie când democraţia a murit de mult. Asta e problema, din cauza asta defecţiunile democratice se multiplică până când democraţia decedează şi oamenii se trezesc fără ea şi sunt şocaţi şi ies în stradă. Şi uneori e cam târziu", avertizează Petre Iancu.

Şi ar mai fi o problemă.. "există Liviu Dragnea în noi", crede jurnalistul.

"Din păcate, natura omului este de asemenea manieră că omul nu e tot timpul numai bun, e şi rău. Are şi impulsuri bune şi impuLsuri rele şi noi trebuie tot timpul să luptăm împotriva impulsurilor noastre rele. În noi toţi există oameni care vor să profite, să ajungă la putere şi să nu dea socoteală pentru puterea pe care o exercită, între noi sunt mulţi care sunt sadici sau masochişti, există mulţi care au inadecvare culturală, emoţională, morală şi e uşor să derapezi şi să ajungi într-o zonă care nu e în regulă. E la îndemână, dacă nimeni nu te trage la răspundere, cum nu au fost traşi politicienii în România, e normal ca degradarea să continue să se accelereze.

Exact acest lucru se întâmplă cu noi. Dacă nu suntem atenţi şi ne ocupăm de mititeii şi de berica noastră şi de seminţele pe care le spargem pe drum spre ştrand, se va întâmpla prin forţa lucrurilor că politicienii îşi fac mendrele şi noi ne vom trezi că libertatea noastră s-a dus, s-a topit. Am vrut să fim prea liberi, am vrut să ne eliberăm de datoria de a privi la ce fac mai marii cetăţii, politicienii. Trebuie să le cerem socoteală. De ce nu le cerem socoteală? Pentru că nu avem chef, suntem comozi, ne interesează iubita şi nu Dragnea. Dar noi trebuie să fim conştienţi că depinde de noi înşine şi de perseverenţa şi rigoarea cu care noi urmărim ce fac mai marii cetăţii.

Dacă ne lăsăm pe tânjală sau dăm ghes impulsului de a profita de suta aia de lei pe care ne-o dă cineva să punem ştampila pe un anumit partid, uitând că banii ăia sunt furaţi de la copiii noştri şi vor trebui plătiţi de nepoţii noştri... Uităm chestiile astea sau nu vine nimeni să ne spună. Şi de ce nu vine nimeni să ne spună? Pentru că n-are chef. Pentru că noi înşine dispreţuim plebea.

"Pulifrici", le-a spus o poliţistă oamenilor care i-au zis că "noi îţi plătim salariul". Bine au făcut că i-au spus! Şi ea şi-a dat arama pe faţă. Şi-a dat pe Liviu Dragnea din ea pe faţă! Asta e Liviu Dragnea din ea! Pulifricii, pentru ea, nu sunt oameni, cetăţeni care au dreptul să îi ceară socoteală, pentru ea sunt pulifrici. Şi acest termen oribil, sinistru pe care l-a folosit această poliţistă, în slujba statului, căreia i se plăteşte salariul de către tine şi de către mine, aici e Liviu Dragnea din ea", a explicat Iancu.

Dincolo de aspectele negative, există însă şi lucruri care s-au schimbat în bine în societatea românească de la căderea comunismului şi până acum, opinează jurnalistul.

"Românii s-au schimbat foarte mult în bine, în România s-au produs schimbări pozitive majore, a apărut o pătură de mijloc educată, bine articulată şi muncitoare. Şi cinstită! Şi care vrea o democraţie Reală, care vrea un stat de drept adevărat, care vrea Justiţie, şi care, iată, protestează, care iese să-şi apere ţara. Au apărut partide care funcţionează, cum este USR, care face o campanie Fără Penali extraordinară!

Pentru că îi învaţă pe oameni despre ce e vorba în primul rând, ajunge să se frece de oameni, ajunge să fie cunoscut partidul însuşi şi ei, oamenii, încep să se apropie de o idee foarte importantă, fără penali în funcţii publice! Aşa se lucrează şi aşa se face! Numai că acest lucru s-a făcut prea puţin până acum şi pătura de mijloc este încă insuficient de consistentă şi de amplă şi mare parte din ea trăieşte în străinătate! Şi atunci, sigur că apar mari probleme, mai ales în acele zone ale României fără tradiţie democratică, zonele din răsăritul şi din sudul ţării", susţine jurnalistul.

Şi cum a ajuns în România în prag de protest al Diasporei, Iancu a ţinut să le aducă un omagiu românilor din afară care, spune el, nu se mai lasă înşelaţi de lozincile patriotarde ale partidelor la putere şi ajută această ţară muncind cinstit şi trimiţând bani acasă, bani care, iată, sunt apoi furaţi de penali...

"Din patriotism au venit românii din străinătate, să îşi arate poziţia, să demonstreze că ei iubesc această ţară şi acest popor şi nu sunt departe de el, sunt cu sufletul alături de el, au văzut în străinătate cum funcţionează democraţiile reale şi nu vor ca România să cadă înapoi în evul mediul comunist sau totalitar. Nu vor acest lucru! Indiferent câte lozinci naţionaliste sau patriotarde ar auzi de la partidele guvernamentale, ei ştiu câte minciuni se aud în spatele acestor lozinci, câtă minciună, câtă hoţie, analfabetism şi fals. Ştiu, şi din cauza asta vin să fie alături de românii din ţară! Pentru că şi ei sunt români, sunt cu sufletul alături de această ţară şi ajută această ţară muncind cinstit acolo unde sunt şi trimiţând bani acasă, bani pe care îi fură penalii care ajung la guvernare", subliniază jurnalistul.

Pentru a urmări integral declaraţiile lui Petre M. Iancu, vă invităm să urmăriţi interviul video realizat cu domnia sa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne