Exod de proporţii! Nouă români pleacă din ţară în fiecare oră, echivalentul unui oraş mediu pe an

Forţaţi de condiţiile vitrege din ţară, mulţi români ajung vrând-nevrând să ia drumul pribegiei în căutarea unui trai mai bun. Statisticile prezentate de specialişti sunt de-a dreptul înspăimântătoare: România riscă să ajungă pustie dacă lucrurile vor continua în ritmul acesta.
(photos.com)

Nu mai puţin de nouă români pleacă din ţară în fiecare oră. Cu alte cuvinte, România pierde anual oameni în echivalentul unui oraş de nivel mediu, asta în timp ce ne lăudăm cu o creştere economică record.

Potrivit Digi24, dacă cei 85 de mii de români care pleacă anual ar rămâne în ţară, bugetul statului ar câştiga de pe urma lor aproximativ jumătate de miliard de euro anual. Iar la această sumă se adaugă şi altele. Doar din taxele pe salarii ar fi intrat la buget alte 400 de milioane de euro. Iar dacă banii câştigaţi ar fi cheltuiţi în ţară, bugetul ar încasa încă 100 de milioane de euro doar din TVA.

România pierde şi investiţia făcută în specializare, având în vedere că mulţi dintre cei care îşi văd viitorul în altă ţară sunt înalt calificaţi, un exemplu elocvent în acest sens fiind medicii, care emigrează în număr foarte mare.

Sociologii cred că stimularea natalităţii şi deschiderea graniţelor pentru străinii care vor să muncească aici ar putea fi soluţii pentru a acoperi deficitul de forţă de muncă. Până atunci Statul doar contabilizează pierderi.

Un studiu al Organizaţiei Naţiunilor Unite arată că sunt 3.400.000 de români în Diaspora. Cifra reprezintă 17% din populaţia României. Este unul dintre cele mai mari procente pentru o ţară care nu a fost afectată de conflicte armate.