Experienţele la graniţa dintre viaţă şi moarte

Creierul uman
Creierul uman (www.youtube.com)

Ce ne aşteaptă după moartea fizică?

Iată un subiect de care omenirea a fost preocupată încă din cele mai vechi timpuri, încercând să găsească un răspuns. Pe de altă parte, unii îl evită, considerându-l o pierdere de timp sau o superstiţie pentru că ''nu s-a întors nimeni din lumea de dincolo''.

Mărturisesc că şi eu făceam parte din această categorie până pe la 20 de ani. Dar în viaţa multora dintre noi intervine uneori ceva (de regulă dureros) care-ţi schimbă radical viziunea asupra lucrurilor. Este important să avem o minte deschisă şi să nu respingem, considerând imposibil, ceea ce pe moment nu înţelegem. De cele mai multe ori, aroganţa e cea care ne împiedică şi continuăm să trăim astfel într-o totală ignoranţă.

Pentru mine, cartea Dr. Raymond Moody ''Viaţă după Viaţă'' (1975) a fost cea care m-a determinat să-mi pun întrebări şi să încep să caut răspunsuri.

Experienţele acestor oameni aflaţi la graniţa dintre viaţă şi moarte (EGVM), dovedesc că suntem mult mai mult decât corpul nostru fizic. Intervievarea pacienţilor care s-au întors de la hotarele morţii a dus la descoperirea faptului că experienţe lor, profund transformatoare, sunt aproape similare:

Desprinderea de corpul fizic şi senzaţia că plutesc prin aer, urmărind eforturile de resuscitare ale medicilor, fără a fi văzuţi şi auziţi de aceştia;

Ieşirea printr-un tunel (coridor) la capătul căruia pătrund într-o lumină orbitoare;

Întâlnirea cu rude decedate, retrospectiva vieţii, momentul când simţi, la aceeaşi intensitate, orice durere pe care ai provocat-o altora, direct sau indirect, inclusiv durerea animalelor cărora le-ai pricinuit suferinţă;

''Viaţa de dincolo'' este de o frumuseţe nespusă, plină de iubire, şi cu greu poate fi descrisă în cuvinte;

Modul de comunicare e telepatic, ai acces la cunoaştere;

Dispare noţiunea de spaţiu şi timp;

Experienţele sunt mult mai ''reale'', comparativ, viaţa umană pare un vis, o iluzie;

Existenţa altor realităţi multidimensionale, existenţa vieţii inteligente dincolo de Terra;

Unii experimentează şi întâlnirea cu apariţii demonice în locuri îngrozitoare (ceea ce ar corespunde noţiunii de iad), de unde sunt salvaţi de fiinţe angelice;

Unora li se spune că nu a venit încă momentul să moară, şi se întorc pe pământ pentru a-şi rezolva unele lucruri sau pentru a-şi îndeplini misiunea. Nu mai există teama de moarte;

Numai sufletele curajoase aleg să vină aici, pe Pământ - locul unde suntem supuşi unui ''test'' şi astfel avem posibilitatea de a evolua. Acesta poate fi un răspuns mulţumitor atunci când ne întrebăm ce căutăm în această lume rea, înconjuraţi de lăcomie şi ignoranţă.

Ceea ce creierul uman poate experimenta este doar o mică parte din experienţa conştiinţei noastre în stare extinsă.

Dar sunt şi medici care au trăit ei înşişi această experienţă şi au avut curajul să o facă publică, înfruntând criticile şi ridiculizările colegilor.

Dr. E Alexander, neurochirurg şi autor al cărţii ''Proof of Heaven'' (Dovada că Raiul există/ 2012) era un sceptic convins, care împărtăşea punctul de vedere materialist asupra universului, la fel ca majoritatea colegilor săi şi susţinea teoria conform căreia creierul generează conştiinţa.

Aceasta până când bacteriile E.coli i-au infectat lichidul cefalorahidian. Probabilitatea de deces în acest caz e de 97%. Medicii şi-au dat seama că există puţine şanse de supravieţuire sau, chiar dacă ar trăi, ar rămâne o ''legumă''. După 7 zile de comă, în care a fost conectat la aparatul de respiraţie artificială şi alimentat intavenos, nu numai că dr. Alexander a supravieţuit, beneficiind de o miraculoasă vindecare, dar a avut parte de o experienţă care sfidează orice explicaţie stiintifică, mai mult, confirmând relatările celorlalte persoane care au revenit din moarte clinică.

''Experienţa trăită mi-a dat peste cap credinţele. Şi sunt pregătit să-mi petrec restul vieţii investigând adevărata natură a conştiinţei umane şi să demonstrez că suntem mult mai mult decât creierul nostru. Nu cred că va fi o misiune uşoară'', spune medicul.

Dintr-un studiu făcut încă din anii '70 reiese că mai mult de opt milioane de oameni (numărând doar adulţii) au trăit această experienţă. Dar au fost descrise şi cazuri de copii care trec prin EGVM.

Cu toate acestea, există oameni de ştiinţă, printre care fizicianul Stephen Hawking, care afirmă că fiinţele umane nu sunt nimic altceva decât nişte ''roboţi biologici''.

''Lumea ştiinţifică'' încă mai continuă să creadă despre conştiinţă că este doar un produs al funcţiei cerebrale.

Printre cei care sunt de altă părere se află şi cunoscutul medic neurolog si psihiatru român Dumitru Constantin Dulcan, care e convins că lucrurile stau exact invers, conştiinţa e cea care generează creierul: ''Nu materia anorganică creează viaţă şi conştiinţă, ci invers (...) Conştiinţei noastre i s-a dat în primire un creier şi creierului un trup".

În cartea sa ''Mintea de Dincolo'' (2013), el prezintă mărturii ale oamenilor care au trecut prin experienţa morţii clinice. Această experienţă, spune medicul, este una iniţiatică, un dar făcut de Divinitate. E o cale de a accesa o lume care reprezintă adevăratul nostru cămin. Pe Pămînt existăm doar ca să învăţăm şi e marea noastră şansă, pentru că numai aici ''putem să ne transformăm, să devenim perfecţi, să fim, cum spuneau cei din Antichitate, asemeni zeilor''.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură