Expert economic: În ultimii 5 ani, Moldova a redus cu 1,3 miliarde lei cheltuielile pentru sănătate

Veaceslav Ioniţă, expert la IDIS ”Viitorul” şi fost deputat în Parlamentul R. Moldova
Veaceslav Ioniţă, expert la IDIS ”Viitorul” şi fost deputat în Parlamentul R. Moldova (facebook.com)

„Sistemul de sănătate este o cenuşăreasă a politicului moldovenesc şi toate economiile încep de la reducerea cheltuielilor pentru sănătate”, a comentat pe blogul personal, expertul economic Veaceslav Ioniţă, în contextul lipsei de spitale, echipament şi tehnică medicală precum şi medicamente în instituţiile medicale din Moldova.

În ultimii 5 ani, sistemul de sănătate publică din Moldova a primit cu 1,3 miliarde lei mai puţin decât a fost planificat iniţial. Astfel, a punctat Ioniţă, în ultimii 4 din 5 ani, sistemul de sănătate publică a primit mai puţini bani decât s-a planificat iniţial şi doar într-un singur an cu 100 milioane lei mai mult decât planificarea iniţială.

„Recordul a fost stabilit în 2019 când pentru sănătate s-a alocat cu 464 milioane lei mai puţin decât s-a planificat iniţial”, scrie expertul într-o analiză pe blogul personal.

Acesta a mai specificat că merită reamintit faptul că Moldova alocă cel mai puţin pentru sănătate din Europa. „Asta dacă raportăm la PIB. Astfel, noi alocăm doar 4,1% din PIB, de peste 2,3 ori mai puţin decât media europeană. Alături de noi se află Turcia cu 4,2% PIB şi România cu 5,2%”, a explicat Ioniţă.

Dacă se face o analiză în cifre absolute, atunci situaţia devine mult mai dramatică, întrucât, a observat expertul, Moldova alocă doar 195 Euro per capita, cea ce este de 14,2 ori mai puţin decât media din UE. Următoarea ţară după Moldova este Albania, care alocă de 3 ori mai mult pentru sănătate sau 583 euro per capita, iar din Uniunea Europeană cel mai puţin alocă pentru sănătate România, dar totuşi şi ea alocă de 5,3 ori mai mult decât Moldova, sau 983 Euro per capita, a punctat Veaceslav Ioniţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe