Expert: „Este o situaţie dezolantă, un adevărat război comercial al Rusiei"

Piaţă agro alimentară,legume şi fructe, preţuri
Piaţă agro alimentară,legume şi fructe, preţuri (Epoch Times România)

Instituirea de către Rusia a taxelor vamale la mai multe produse importate din Republica Moldova contravine Acordului de Liber Schimb semnat de ţările CSI şi nu înseamnă altceva decât anularea acestuia de către Moscova, potrivit expertului Viorel Chivriga.

„Este o situaţie dezolantă, un adevărat război comercial. Dacă decizia va intra în vigoare, vor fi restricţionate pe lângă produsele agroalimentare şi produse industriale care au o pondere mare în exporturile Moldovei pe piaţa rusă”, a apreciat expertul în relaţii economice internaţionale.

Potrivit acestuia, este necesar ca „autorităţile împreună cu comunitatea de afaceri să dea dovadă de o vitează mare în mişcare pentru a diminua pierderile care vor fi contabilizate în urma stopării exporturilor în Rusia. În primul rând, să redirecţioneze fluxurile comerciale pe alte pieţe, cum ar fi UE, ţările GUAM, CEFTA, alte state cu care avem semnate acorduri de liber schimb, dar şi în alte state unde există posibilităţi de a intra pe piaţă”.

Unde nu este posibilă redirecţionarea exporturilor, trebuie utilizate capacităţile interne, industria de prelucrare, reţeaua de comerţ, a mai spus Chivriga. El a adăugat că în prezent „este necesar de a da dovadă de unitate, acţiuni productive rapide într-un cadru care prevede şi comunicare, informare”.

Premierul Rusiei, Dmitri Medvedev, a semnat o hotărâre de guvern cu privire la introducerea de taxe vamale la importul mărfurilor din Moldova. Mărimea taxelor este egală cu cele prevăzute pentru ţările care nu fac parte din Uniunea Vamală. Decizia va intra în vigoare după 30 de zile de la publicare.

Moscova a avertizat anterior Chişinăul că ar putea să renunţe la regimul de liber schimb şi la principiul naţiunii celei mai favorizate în relaţiile comerciale cu Republica Moldova, în urma ratificării de către aceasta a Acordului de asociere cu Uniunea Europeană.