Expertă: Retragerea lui Lupu vizează bulversarea electoratului de centru dreapta (interviu)

”Această bomba electorală a fost detonată pentru a bulversa electoratul de centru-dreapta. Am putea să ne confruntăm cu o prezenţă mai mică la vot a electoratului de centru-dreapta”, susţine experta în spaţiul ex-sovietic Angela Grămadă într-un interviu acordat Epoch Times.
Angela Grămadă, preşedinte ESGA
Angela Grămadă, preşedinte ESGA (Eugen Horoiu/Epoch Times România)

Cercetătoarea consideră că Maia Sandu ”trebuie să se concentreze acum exclusiv pe coagularea electoratului dezorientat în jurul unei idei de unitate, să facă astfel, încât orice cetăţean să se simtă important, inclus, nu ostracizat pe bază ideologică”.

Epoch Times: Cum se explică retragerea din cursa prezidenţială a lui Marian Lupu, candidatul PDM, cu doar trei zile înaintea primului tur?

Cu siguranţă acum toţi se vor gândi că există alte explicaţii decât cele prezentate de către Marian Lupu şi Vladimir Plahotniuc în cadrul conferinţei de presă. Mişcarea pare a fi una strategică. O explicaţie ar putea fi aceea că au încercat să păstreze ultima picătură de legitimitate/credibilitate a acestei guvernări sau să minimizeze pierderile PDM, nu cele financiare.

O altă explicaţie ar putea să aibă origine externă. Presa de la Chişinău a scris multe articole în ultima perioadă despre războiul dintre lobbyiştii pro- şi anti-Plahotniuc, mai puţin anti - PDM. Dar, evident, astăzi în mentalul colectiv PDM înseamnă Vladimir Plahotniuc, care ar fi putut să-şi negocieze cu partenerii externi prin această mişcare propria libertate.

Cred că ar mai trebui să acordăm atenţie şi altor elemente. Mesajul de retragere al lui Marian Lupu era prea elaborat. S-a creat senzaţia că a fost pregătit cu mai multă vreme în urmă. Lupta electorală a durat până în ultima clipă pe reţelele de socializare şi la televiziune, dar mesajul de retragere era prea bine articulat. Un alt element ar fi acela că s-a pus accent de mai multe ori pe ”candidat pro-european”, ”mediator”, exact ce spune Constituţia Republicii Moldova despre instituţia preşedintelui.

Or, reacţia imediată a Maiei Sandu la televiziunea publică în aceeaşi seară, în cadrul dezbaterilor electorale, a adus în faţa cetăţenilor un candidat luat prin surprindere, uşor isterizat de asocierea intenţionată cu PDM, care, evident, o poate decredibiliza. Cei care s-au ocupat de campania electorală a lui Marian Lupu au fost foarte meticuloşi, au analizat foarte bine profilul candidatei Maia Sandu. Drept dovadă în acest sens poate servi şi comunicatul Partidului Democrat care a apărut imediat după reacţia candidatei Maia Sandu, mizând anume pe bulversarea propriului electorat (al PDM-ului).

Nimeni nu îl va putea acuza pe Plahotniuc că nu a susţinut un candidat pro-european, credibil, cu un mesaj anti-corupţie. Asta ne sugerează că din acest moment PDM-ul nu îşi mai asumă nicio vină pentru câştigarea cursei electorale de către Igor Dodon. Era evident pentru toată lumea încă de la începutul acestei campanii că Maia Sandu nu este încă pregătită să ţină piept candidatului Igor Dodon. Pe acest lucru, cred, au mizat mai mulţi lideri ai PDM.

Mai departe, în aceeaşi conferinţă de presă Vladimir Plahotniuc, practic, recunoaşte că retragerea lui Marian Lupu este o decizie calculată, logică, care are drept obiectiv consolidarea vectorului pro-european. Apoi adaugă repede că toate datele PDM-ului arătau că Marian Lupu trebuia să rămână în cursă, pentru că avea şanse să rămână în cursă şi să ajungă în turul doi.

Dacă duşmanul comun este Igor Dodon, iar Marian Lupu era, de facto (după PDM), cel care dispunea de potenţial de a-l învinge, atunci este greu de explicat logica şi calculele PDM-ului. Undeva rezultatul deciziei şi argumentul acesteia se contrazic. Vladimir Plahotniuc a mai spus şi că ”... desigur, decizia este una discutată cu partenerii interni şi externi”. Apar două întrebări: cine sunt partenerii interni ai PDM-lui şi cine sunt cei externi? În traducere liberă: care este esenţa trocului intern şi cine şi-a permis să impună presiune externă?

Nimeni nu îl va putea acuza pe Plahotniuc că nu a susţinut un candidat pro-european, credibil, cu un mesaj anti-corupţie. Asta ne sugerează că din acest moment PDM-ul nu îşi mai asumă nicio vină pentru câştigarea cursei electorale de către Igor Dodon.

Ce consecinţe va avea această retragere asupra alegerilor prezidenţiale?

În primul rând se pare că au detonat bomba electorală pentru a bulversa electoratul de centru-dreapta. O bună parte a acestui electorat a fost atras de la comunişti, o altă parte de la PLDM. În al doilea rând, îi va forţa şi pe alţii să ia în calcul o eventuală retragere din cursă.
Este destul de dificil să decizi cu cine votezi cu doar 3-4 zile înainte de alegeri. Ar trebui să ne amintim acum de alegerile parlamentare din noiembrie 2014. Atunci Renato Usatîi a fost retras din cursă cu două zile înainte de scrutin, dar o parte a votanţilor acestuia au apăsat, totuşi, ştampila în dreptul candidatului retras din cursa electorală prin decizia autorităţilor. În consecinţă s-a mărit numărul de buletine anulate.

În acest caz concret am putea să ne confruntăm cu o prezenţă mai mică la vot a electoratului de centru-dreapta, care este şi electorat ex-comunist, ex-PLDM-ist, care a migrat la PDM în ultimul an. Electoratul de stânga este mai organizat, mai disciplinat. Electoratul de dreapta reacţionează pe ultima sută de metri. Electoratul de centru-dreapta, în acest moment, trebuie să ia o decizie importantă, care să răspundă la următoarele întrebări: mai are rost să voteze, răspunde Maia Sandu aşteptărilor lor, poate ea să preia o parte din promisiunile lui Marian Lupu, poate Maia Sandu să fie mediatorul, va face ea faţă provocărilor, va avea Republica Moldova stabilitate cu o asemenea preşedintă?

În ceea ce priveşte PDM-ul, dacă intenţia era de a susţine un candidat pro-european, cu şanse reale de a-i face concurenţă liderului PSRM, atunci trebuiau să fie mai rapizi, să analizeze în timp util care sunt opţiunile. Resurse au avut suficiente în acest sens. Apelul la ”responsabilitate şi maturitate politică” nu este altceva decât o accentuare a lipsei de experienţă a Maiei Sandu.

Maia Sandu trebuie să se concentreze acum exclusiv pe coagularea electoratului dezorientat în jurul unei idei de unitate, să facă astfel, încât orice cetăţean să se simtă important, inclus, nu ostracizat pe baza ideologică. Nu trebuie să-şi piardă timpul şi să lupte cu un candidat care s-a retras sau cu un altul care are şanse puţine de a ajunge în turul doi. Ea este acea ofertă alternativă pe care mulţi şi-o doreau şi căreia mulţi i-au iertat mai multe greşeli, punându-le pe seama lipsei de experienţă politică.

Angela Grămadă este preşedinte al think-tank-ului Experts for Security and Global Affairs (ESGA).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii