Experţi: ”Ceea ce se întâmplă acum în Găgăuzia este consecinţa politicii expansioniste şi de rusificare a Rusiei”

Găgăuzia
Găgăuzia (ro.wikipedia.org)

Mai mulţi experţituaţi consideră că situaţia în Găgăuzia - regiune autonomă situtată în sud-vestul Reoublicii Moldova - este una periculoasă. Potrivit acestora, ceea ce se întâmplă acum în Găgăuzia este consecinţa politicii expansioniste şi de rusificare a regiunii. În cadrul unei emisiuni la Publika TV, experţii au criticat organele de drept de la Chişinău pentru lipsă de acţiune, transmite adevărul.md.

Potrivit sursei citate, fostul director interimar al Serviciului de Informaţii şi Securitate, Valentin Dediu, susţine că tânărul care a fost reţinut pe aeroportul Chişinău suspectat de acţiuni extremiste şi participare la acţiunile militare de partea separatiştilor pro-ruşi din Donbas denotă existenţa unor structuri paramilitare ilegale în autonomia găgăuză.

„Aceşti tineri, care sunt de fapt nişte victime ale politicienilor cu aspiraţii separatiste de la Comrat, sunt instruiţi pentru acţiuni separatiste, fie în regiunea transnistreană, care nu este controlată de către Chişinău, fie în Rusia. Acest tânăr găgăuz a lucrat la Moscova la negru, iar acolo a şi fost racolat. Sunt foarte mulţi găgăuzi care locuiesc sau studiază la Tiraspol, iar o bună parte lucrează la Moscova la negru. Acolo şi este racolat tineretul găgăuz”, a comunicat Dediu.

Analistul politic Oazu Nantoi a calificat situaţia drept una periculoasă.

„Este cunoscut faptul că în perioada când Basarabia era în componenţa României, găgăuzii erau foarte bine integraţi în comunitate. Ceea ce se întâmplă acum în Găgăuzia este consecinţa politicii expansioniste şi de rusificare a Rusiei. Apare întrebarea dacă Găgăuzia a avut nevoie de autonomie, în condiţiile când acolo se vorbeşte limba rusă, rusa este limba de studiere în şcoli şi nici nu există manuale în limba maternă. Toate acestea au fost gândite cu mult timp înainte de către Moscova”, susţine Nantoi.

Găgăuzia sau Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia (UTA Găgăuzia) este o regiune autonomă din sud-vestul Republicii Moldova, locuită preponderent de găgăuzi, un popor vorbitor al unei limbi turcice şi apropiat cultural de turci.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe