Experţi contestă corectitudinea selecţiei companiei ce va explora 40% din teritoriul Moldovei

Guvernul RM şi compania Frontera Resources au semnat o Declaraţie privind explorarea hidrocarburilor din sudul ţării. Experţii cer suspendarea contractului companiei înregistrate în off-shore şi evaluarea licitaţiei de concesionare.
Experţii Expert Grup în cadrul conferinţei de presă
Experţii Expert Grup în cadrul conferinţei de presă (expert-grup.org)

Experţii de la Centrul Analitic Independent Expert-Grup au solicitat Guvernului de la Chişinău şi Ministerului Mediului, în cadrul unei conferinţe de presă, suspendarea contractului de concesionare a lucrărilor de explorare geologică a 40% din teritoriul Republicii Moldova şi evaluarea concursului de concesionare menţionând nereguli depistate în cadrul procesului de concesionare a lucrărilor de explorare. Principalele aspecte problematice ar ţine de transparenţa procesului de concesionare, desfăşurarea concursului de concesionare şi particularităţile contractuale.

Un subiect deosebit de sensibil la care atrage atenţia este protecţia mediului. Potrivit experţilor, contractul de concesionare face referinţă la evaluarea impactului mediului, invocând inclusiv posibilitatea de a interzice demararea anumitor lucrări, dacă acestea vor avea un impact negativ asupra mediului. Cu toate acestea, prevederile contractuale sunt permisive vizavi de utilizarea substanţelor toxice sau inflamabile, compania contractantă fiind obligată doar să „reducă folosirea substanţelor toxice” şi nu să excludă definitiv utilizarea lor. Contractul ar mai fi lipsit şi de specificarea sancţiunilor ce pot fi aplicate în cazul în care mediul înconjurător va fi afectat negativ.

În acest context, în vederea soluţionării deficienţelor legate de concesionarea lucrărilor de explorare geologică, experţii propun suspendarea contractului din 2 ianuarie 2017, semnat între Ministerul Mediului şi Frontera Resources Internaţional şi crearea unei Comisii mixte de investigare a condiţiilor în care s-a desfăşurat concursul de concesionare iniţial, cu organizarea unor consultări publice transparente şi inclusive.

Prim-ministrul Pavel Filip şi directorul executiv al companiei Frontera Resources din SUA, Steve Nicandros, au semnat la 3 martie Declaraţia de colaborare între Guvernul R. Moldova şi „Frontera Resources Internaţional” privind explorarea hidrocarburilor în bazinul Dobrogea din sudul ţării.

Compania americană urmează să exploreze hidrocarburile din sudul R. Moldova şi să investească peste 6 milioane de dolari în următorii 5 ani, cu potenţial de creştere la 50-100 milioane, în caz de succes. Totodată, investitorul promite că va crea aproximativ 300 de locuri de muncă.

În presa de la Chişinău însă au apărut mai multe informaţii care pun la îndoială experienţa, capacitatea şi necesitatea serviciilor companiei americane. Potrivit raportului de audit pentru anul 2015, Frontera Resources Corporation are ca fondatori o companie omonimă din Insulele Cayman, unul dintre cele mai importante paradisuri fiscale de pe glob, a transmis mold-street.com.

Mai mult, potrivit unui comunicat de presă al Partidului Democrat se confirmă că Vladimir Plahotniuc s-a întâlnit cu Steve C. Necandros în SUA încă în luna mai a anului 2016 înainte ca Guvernul de la Chişinău să ia o decizie privind parteneriatul public privat pentru posibila concesionare a zăcămintelor şi hidrocarburilor de pe teritoriul RM, ceea ce pune la îndoială corectitudinea organizării concursului şi selecţiei companiei.

În aceeaşi ordine de idei, fostul premier al R. Moldova Ion Sturza a scris pe pagina sa de facebook că Frontera Resources este o mică şi obscură companie înregistrată pe Insulele Cayman. Unicul lor „activ” fiind blocul 12 din South Kakheti, Georgia, bloc marginal, „stors” încă de pe timpurile sovietice. „Experienţa” lor este de a toca banii micilor investitori de pe bursă, hrănindu-i mereu cu "gogoşi".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe