Experţi: despre aur, hârtie şi următorul crah care se apropie - interviu

Lingouri de aur
Lingouri de aur (THOMAS COEX / AFP / Getty Images)

Mai mulţi experţi de pe Wall Street, cât şi o mare parte din aşa numiţii gold-bugs - oameni care consideră aurul o valoare inalienabilă - avertizează că sistemul financiar s-ar putea prăbuşi în orice moment, sub presiunea problemelor care au fost introduse în sistem. Printre cauzele care ar putea duce la asta se află datoriile guvernelor, cantitatea enormă de bani emişi fără acoperire şi imposibilitatea de a găsi o soluţie de redresare pentru un sistem bancar care a funcţionat eronat de la început.

Cum se vor petrece toate acestea şi cum ar putea să ne conducă către un nou "ev mediu” plin de nemulţumiri sociale, foamete şi instabilitate, ne explică Egon von Greyerz, unul dintre celebri analişti ai pieţei aurului, proprietarul şi fondatorul companiei elveţiene Matterhorn Asset Management într-un interviu acordat jurnalistului de investigaţii financiare, Lars Schall.

Egon, deţii o bancă de aur ?

O întrebare interesantă, dar nu, nu deţin una. În urmă cu aproximativ 12 ani am decis că lumea ar putea fi într-o mare încurcătură şi am decis că prezervarea bogăţiilor va fi ceva critic. De 5.000 de ani aurul a fost cel mai bun mod de a ne prezerva bogăţiile, deoarece fiecare valută de hârtie a fost distrusă iar aceasta a fost singura ”monedă de schimb” care şi-a păstrat valoarea şi cota de schimb timp de 5.000 de ani.

Aşa că nouă ne-a fost uşor să luăm o decizie şi să spunem: ”investitorii trebuie să cumpere o cantitate de aur care este importantă în relaţie cu averea lor şi să-l păstreze în aur fizic undeva în afara sistemului bancar.

Credeţi că există o diferenţă între valoarea aurului şi preţul aurului ?

Preţul aurului este determinat de atât de mulţi factori. Până în anii 1970 am avut ”Retragerea Aurului din Londra” atunci când băncile centrale au manipulat preţul aurului cu aur fizic. Atunci ei au avut o cantitate limitată de aur cu care să manipuleze piaţa. Ceea ce s-a întâmplat după anii 1970, atunci când mareşalul francez Charles de Gaulle a cerut Statelor Unite să-şi plătească datoriile faţă de Franţa în aur, a fost că Statele Unite a abandonat preţul aurului. Astfel că în 1971 fost introdusă o piaţă a bancnotelor de 100 de ori mai mare decât piaţa aurului fizic.

Asta înseamnă că este important să deţii aurul fizic. La un anumit moment manipulările din piaţa bancnotelor, toate acele revendicări remarcabile de pe piaţa aurului de hârtie, nu pot fi îndeplinite niciodată. Nu există îndeajuns aur pe cât de mari sunt aceste revendicări. Vom avea cea mai enormă micşorare a pieţei aurului, aurul de hârtie va ajunge la zero şi numai aurul real, şi preţul aurului real, va determina piaţa aurului fizic.

De ce vă sfătuiţi clienţii să cumpere aur şi argint şi de ce îi sfătuiţi să-l păstreze în afara sistemului bancar ?

Pentru simplul motiv că atunci când cumperi aur sau argint cu scopul de a-ţi proteja averea trebuie să-l păstrezi într-un mod în care să eviţi riscurile aduse de celelalte părţi.

Să-l ţii în bancă... dacă ne uităm la sistemul bancar, acesta aproape că a căzut în 2008 iar astăzi situaţia este mai rea decât în 2008. Statele Unite a printat o cantitate nelimitată de bancnote începând din 2008, Europa şi China au făcut la fel. De exemplu, împrumuturile acordate de China au explodat în ultimii 3-4 ani. Împrumuturile bancare din China s-au ridicat la 166% în ultimii cinci ani, adică 24 de trilioane de dolari. Chiar dacă vorbim despre bulele financiare din Vest, sistemul bancar din China tot a devenit inconfortabil de mare iar peste toate acestea mai ai şi sistemul bancar din umbră.

Sunt bani scoşi la imprimantă peste tot şi nici una dintre problemele din 2008 ale sistemului bancar nu au fost rezolvate, ci doar au fost amânate.

Băncile încă îşi evaluează datoriile toxice la orice valoare le convine şi, cu siguranţă, nu la valoarea pieţei. Dacă băncile le-ar cota la valoarea de piaţă s-ar prăbuşi pe loc. Peste toate astea mai ai derivativele de 1,4 trilioane de dolari, dintre care o mare parte n-are valoare. Iar când vom ajunge într-o criză chiar mai severă, ceea ce se va întâmpla cu siguranţă, atunci derivativele vor fi o mare problemă pentru întreaga lume.

Este înţelept să ieşi din afara sistemului financiar pe cât de mult posibil?

Depinde de individ. Oamenii nu pot ieşi total. Însă lumea trebuie să aibă asigurări, în afara sistemului bancar. Pentru unii asta poate să înseme 25%, 50% sau 100% din bunuri. Pentru unii poate însemna numai între 5% şi 10%. Însă cred că este extrem de important să ai această asigurare cu totul în afara influenţelor exercitate de grupurile exterioare în aur şi ceva argint. Aceste valori trebuiesc păstrate într-un loc în care tu ai un control direct.

În trecut aţi scris un eseu denumit ”Zilele negre au venit”. Ce v-a făcut să ajungeţi la această concluzie ?

Ultima oară când am avut ”zile negre”, sau ”timpuri întunecate”, a fost după căderea Imperiului Roman, după anul 500 d.C. , când am avut peste 500 de ani de decădere în Europa.

Bineînţeles, unele cicluri sunt mai mici şi unele sunt mai mari. Îngrijorarea mea se referă la faptul că acum ne aflăm la sfârşitul unui ciclu major. Un ciclu care este de magnitudine egală cu cel care s-a terminat odată cu sfârşitul Imperiului Roman.

De ce suntem la un ciclu aşa de mare ? Pentru că niciodată în istorie nu am avut o situaţie în care întreaga lume este falimentară.
Vestul este îndatorat în totalitate. Este îndatorat şi se află într-un punct în care majoritatea guvernelor, majoritatea ţărilor, cu Statele Unite în frunte, îşi măresc datoriile cu o rată exponenţială în fiecare an.

Creditele acordate de băncile centrale explodează, acestea fiind pline de datorii de datorii toxice pe care nu le vor primi înapoi niciodată. Rezerva Federală a Statelor Unite (FED), de exemplu, are datoria acordată administraţiei SUA şi datoriile ipotecare. Împrumutul acordat administraţiei, aşa cum ştim, creşte în fiecare an, aşa că nu va fi plătit niciodată cu banii din ziua de azi, chiar şi cu dobânzile mici. Iar o mare parte din datoriile bancare nu valorează cât este scris în hârtii. Asta e situaţia din Statele Unite şi în această situaţie se află fiecare banca centrală cât şi băncile comerciale.

Atât guvernele cât şi sectoarele private bancare din întreaga lume sunt îndatorate într-o măsură mai mare ca niciodată iar riscurile sunt mai mari ca oricând. De aceea, din păcate, ajungi în punctul în care, cu toţi aceşti bani printaţi şi neputând să te mai scoţi din datorii, printând bani tu îţi măreşti datoria.

Printând bucăţi de hârtie nu poate fi niciodată o soluţie. Printând bani nu produci bogăţii. Printând bani nu ai obţinut o soluţie ci doar arunci gunoiul sperând că altcineva va avea grijă de el.

De aceea, dacă ne întoarcem la întrebarea ta cu privire la Evul Mediu sau la anii întunecaţi care vor veni, probabilitatea ca asta să se întâmple este extrem de mare deoarece avem o lume îndatorată care nu are nicio soluţie pentru datoriile sale. Există un mare procent de probabilitate ca toate acestea să se termine foarte rău.

Ţi-ai păstrat mereu încrederea cu privire la preţul aurului şi cu privire la faptul că într-o zi se va termina. Te sperie?

Nu. Noi am păstrat aurul pentru investitorii noştrii încă din 2002. La acel moment preţul aurului era de 300 de dolari iar acum este undeva sub 1.300 de dolari. Nu sunt nervos câtuşi de puţin tocmai din motivele subliniate.

Deoarece aurul nu creşte, aurul îşi menţine valoarea de cumpărare, în timp ce toate celelalte monede sunt cad rapid. Deci, tot ce face aurul este să reflecte printarea banilor şi distrugerea banilor de hârtie. Aşa cum am spus, fiecare guvern printează cantităţi nelimitate de bani. Am văzut cota de vârf la care ajunsese aurul în septembrie 2011. Acum aurul a scăzut cu 25% şi 30% dar în tot acest timp, fiecare guvern, în special Statele Unite, China şi Europa, a printat credite de trilioane peste trilioane.

Aurul nu a reflectat încă acest lucru din cauza intervenţiilor, din cauza manipulărilor, din cauza faptului că piaţa de hârtie încă dirijează preţul aurului dar sunt absolut convins că aurul va continua să reflecte distrugerea banilor de hârtie.

Cea mai joasă cotă a aurului din ultimul ciclu de 22 de luni a avut loc în iunie 2013. Toate ciclurile de creştere sunt de 21-22 de luni iar asta este un lucru destul de interesant.

Mă aştept ca toate problemele pe care le-am subliniat să se materializeze şi să influenţeze pieţele de acţiuni începând din 2014. De asemenea, dobânzile vor creşte şi, cel mai important pentru piaţa aurului, monedele, şi în special dolarul, vor începe să cadă foarte mult.

Când am început să muncesc în Elveţia, în anii 1960, raportul dintre dolar şi francii elveţieni era de un dolar pentru 4,3 franci elveţieni. Acum pentru un dolar primeşti 0,9 franci elveţian. Deci numai dolarul a scăzut cu 80% faţă de francul elveţian.

Dolarul nu merită să fie moneda de rezervă a lumii, din păcate, deoarece nu există nicio acoperire de nici un fel, în aur sau în altceva. Statele Unite crează cantităţi nelimitate de bani şi de datorii. Căderea dolarului va face preţul aurului să crească puternic iar dolarul va cădea puternic şi rapid începând din 2014.

Dacă ţinem cont de politica băncilor centrale vestice, credeţi că, în mod ironic, băncile centrale sunt gold bugs, sub acoperire ?

Nu. Cred că băncile centrale nu ştiu nimic despre aur. Cred că tot ceea ce ştiu ei este că aurul reflectă politicile lor idioate care distrug banii de hârtie. Băncilor centrale nu le place ca preţul aurului să crească, deoarece asta spune lumii că economiile şi valuta sunt conduse prost. Sunt conştienţi de ceea ce reflectă aurul, însă nu înţeleg că aurul este un bun important pentru o ţară, sau pentru un individ - pentru a se proteja de ceea ce fac ei cu adevărat.

Haideţi să ne întoarcem către Asia. Aşa cum ştiţi, abordarea faţă de aur a Asiei este foarte diferită faţă de băncile centrale vestice?

Sunt foarte înţelepţi. Indienii au făcut depozite în aur de mii de ani, în special prin bijuterii. De fapt, India are probabil cea mai bună schemă pentru fondurile de pensii din lume, în competiţie cu Norvegia, pentru că fiecare persoană de acolo deţine aur. India a păstrat bogăţii în aur foarte mult timp iar acum, în ultimul deceniu, China a investit, de asemenea, foarte mult în aur.

Ceea ce vedem este că Vestul face tot ce poate să ţină scăzut preţul aurului, iar băncile centrale aruncă aur pe piaţă, hrănesc piaţa cu aur. Deci probabil că au vândut o mare parte din aurul pe care-l aveau sau l-au împrumutat pe piaţă. Înainte, când împrumutau aurul pe piaţă, acesta stătea în Londra în băncile de aur. Acum însă China absoarbe tot aurul pe care poate pune mâna.

Aşa că tot aurul împrumutat de către băncile centrale ajunge acum de China. China înţelege ce se întâmplă în lume, înţelege cum să-şi protejeze ţara şi cum să-şi susţină economia şi moneda, mărind continuu cantitatea de aur pe care o au, în timp ce Vestul şi-o reduce şi vinde la preţul pieţei actuale.

Aşa că Estul va câştiga această cursă aurului fără nicio îndoială.

Văd că sunteţi foarte încrezător în aur. Ce părere aveţi despre argint ?

Aurul este bani. Aşa cum văd eu lucrurile, aurul nu este o investiţie, aurul este bani. Este o monedă de schimb. Aurul este singurul ban adevărat care a supravieţuit de-a lungul timpurilor.

Argintul era bani înainte însă astăzi este o investiţie în bani, deci cred că argintul va urca probabil de două ori mai rapid decât aurul în următorii doi ani. După anul 2000, am văzut argintul urcând de la 4 dolari la 20 de dolari, apoi 8, apoi 50, iar acum preţul lui este de 19 dolari. Asta este mai multă volatilitate decât vor investitorii. Dacă vreţi să aveţi emoţii, arginul vi le poate da. Până la urmă argintul vă poate salva ceva bani, dar s-ar putea să fie un drum plin de peripeţii. Apoi în Europa mai este şi TVA-ul la argint...la aur nu.

Unde ne vom afla peste cinci ani. Cum va arăta lumea peste cinci ani?

Eu am prezis de mult timp ceea ce s-a întâmplat în ultimii câţiva ani şi am prezis şi ceea ce se va întâmpla în anii care vor veni, ceea ce, din punctul meu de vedere, nu va fi foarte plăcut.

Admit că am crezut că lucrurile se vor întâmpla mai repede decât s-au întâmplat. Am subestimat abilitatea băncilor centrale de a printa bani pe care oamenii din întreaga lume îi vor accepta ca bani reali - chiar dacă aceştia nu sunt decât bucăţi de hârtie lipsite de valoare. Dar le convine tuturor din acest sistem iar lucrurile s-au petrecut aşa cum s-au petrecut.. iar de aceea a durat mai mult decât am estimat.

Dar cred că acum am ajuns la un punct limită. Pot dovedi în cifre că, în acest moment, când printezi bani, profitul tău este unul negativ. În ultima sută de ani, pentru fiecare datorie creată exista o creştere majoră a Produsului Intern Brut, însă în ultimii ani, băncile centrale mergând pe o coardă foarte subţire, au printat şi tot printat bani iar acum asta nu mai are nici un efect. Dobânzile sunt deja la zero aşa că nu mai pot face nimic cu ratele dobânzilor.

Aşa că au ajuns într-un punct în care nu mai au muniţie. Din păcate, toate aceste probleme ale datoriilor şi ale valutelor se vor materializa. Scenariul care va avea loc, din cauza valutelor care vor ajungă să reflecte adevărata lor valoare, asta se va întâmpla. Au căzut deja la un procent de 97% până la 99% din aceasta în ultimii 100 de ani aşa că sunt de părere că în curând va cădea şi restul de 1% până la 3%.

Iar asta înseamnă distrugerea sistemului monetar şi distrugerea sistemului monetar înseamnă o rată mare a inflaţiei şi printări de bani nelimitate. Asta va provoca crahuri în multe ţări. Nemulţumiri sociale, sau revolte pe scară largă, deoarece vom avea foarte mulţi oameni flămânzi. Şi am văzut asta deja în multe ţări dar va fi cu mult mai rău.

În Europa, am văzut asta deja în anii 1930 - dar nu le poţi compara deoarece sunt două perioade total diferite. Dar dacă o faci, acesta este ultimul crah financiar major din Europa, a avut loc într-o perioadă în care populaţia din majoritatea ţărilor era omogenă. Acum ai un număr mai mare de imigranţi în aproape toate ţările, iar asta va ridica gradul nemulţumirilor sociale, deoarece populaţia majoritară va învinovăţi minorităţile.

Cred că va fi destul de neplăcut. Pe lângă asta, mai ai guvernele, care se pot schimba zilnic deoarece oamenilor nu le va place ceea ce că văd. Sunt flămânzi şi supăraţi şi se vor lua de guvernul de la putere. Poate vei avea guverne de extremă stângă şi de extremă dreapta. Aşa că vom avea o perioadă tulbure, posibil pentru o perioadă destul de lungă.

Dar ţine minte. Lumea a mai trecut prin asta. Viaţa merge înainte. Faci ceea ce poţi. Faci ceea ce poţi să-ţi protejezi finanţele atât de mult cât poţi. Îţi pregăteşti viaţa privată ca să îţi poţi petrece timpul cu cei importanţ petru tine şi te bucuri de viaţă.

Nu sunt o persoană depresivă, nu sunt o persoană negativă. Dar cred că va fi o perioadă destul de grea pentru copiii noştri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie