Experţi economici: Datoria transnistreană de 4,35 mlrd $ către Gazprom pusă pe umerii R. Moldova

Din totalul datoriilor la gaze naturale pe care le are SA Moldovagaz către Gazprom, circa 90% aparţin Tiraspolului. Autorităţile de la Chişinău însă nu întreprind nimic pentru a scăpa Republica Moldova de datoria transnistreană de 4,35 mlrd dolari.
Experţi independenţi în energetică
Experţi independenţi în energetică (Epoch Times România)

Sectorul energetic al Republici Moldova se află într-o situaţie de criză, iar un rol important îl au în acest sens şi autorităţile de la Chişinău, sunt de părere experţi independenţi în energetică. Mai mult decât atât, aceştia au înaintat chiar o rezoluţie către autorităţile Republicii Moldova cerând redresarea situaţiei din sectorul energetic.

Cenzor la Centrul ASPE (analiză, supraveghere şi protecţie în domeniul energetic), Sergiu Tofilat a precizat că rezoluţia înaintată vine ca o completare a celei din septembrie anul trecut, când „noi împreună cu mai mulţi experţi în domeniul energetic am înaintat o rezoluţie autorităţilor noastre, ce trebuie de făcut în sectorul energetic ca să depăşim criza”. Aşa cum cerinţele înaintate anterior nu au fost îndeplinite, au „apărut circumstanţe noi şi în continuarea discuţiei din Comisia parlamentară de pe 20 aprilie a.c., despre situaţia de la Modovagaz, noi am înaintat petiţii, am primit răspunsuri şi am pregătit o nouă rezoluţie, în completare la cea precedentă”, a specificat analistul economic.

Un alt expert în energetică, Sergiu Ungureanu a ţinut să vorbească despre datoriile pe care le are SA Moldovagaz faţă de Gazprom. Astfel în urma unei cercetări s-a observat că „SA Moldovagaz livrează gaze naturale şi în regiunea separatistă transnistreană către Tiraspoltransgaz, iar ultima nu achită aceste livrări de gaze. Mai exact, populaţia achită, dar aceşti bani rămân în cadrul bugetului regiunii transnistrene, deci nu sunt plătite către Moldovagaz şi respectiv Moldovagaz nu poate să achite aceşti bani către Gazprom. În aceste condiţii, la data de 1 iulie 2015 deja s-a acumulat o datorie de 4,85 mlrd dolari ale Moldovagaz către Gazprom”.

Notabil este faptul că din totalul datoriilor pe care le are Moldovagaz către Gazprom, circa 4,35 mlrd dolari sunt datorii ale malului stâng, aceasta constituind circa 90%.

Potrivit experţilor economici, un alt factor care a dus la acumularea acestei datorii imense îl constituie „pierderile care au fost raportate de către operatori în special cele care s-au vehiculat în anul 2015 având mai multe surse:

- acumularea datoriilor financiare din cauza neajustării la timp a tarifelor la gazele naturale;

- reevaluarea datoriilor exprimate în dolari ca urmare a deprecierii monedei naţionale;

- administrarea frauduloasă a întreprinderii SA Moldovagaz de către Consiliu de Administraţie, lipsa de reacţii din partea Ministerului Economiei precum şi tărăgănarea investigaţiilor de către organele de anchetă”.

Sergiu Tofilat a punctat că într-o scrisoare publicată şi pe site-ul Ministerului Economiei se explică faptul că de fapt Gazpromul livrează gaz şi Republicii Moldova şi regiunii separatiste din stânga Nistrului, doar că acest volum de gaz este contractat de Moldovagaz. „Mai departe Moldovagaz livrează gaz regiunii separatiste în baza contractului cu Tiraspol Transgaz. Malul stâng consumă gazul, ni-l vinde nouă sub formă de energie, iar toţi banii încasaţi merg la bugetul regiunii separatiste”, a conchis fostul moderator la Institutul pentru Politici şi Reforme Europene, Sergiu Tofilat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe