Explozia motorului nuclear de rachetă din Arhanghelsk s-a produs în timpul recuperării unei rachete din mare [raport]

(JOHANNES EISELE / AFP / Getty Images)

Explozia misterioasă din nordul Rusiei, care a provocat un vârf al nivelului de radiaţii s-a întâmplat în timpul unei misiuni de recuperare a unei rachete de croazieră cu propulsie nucleară de pe fundul mării, au declarat surse din comunitatea americană de intelligence.

Cinci ingineri ruşi au fost ucişi în cadrul unui program de testare a unui sistem de propulsie nucleară. Incidentul a produs o creştere de scurtă durată a radiaţiilor din zonă, pe 8 august.

„Aceasta nu a fost o nouă lansare a rachetei [model SSC-X-9 Skyfall în nomenclatorul NATO], ci a fost o misiune de recuperare a unei rachete pierdute într-un test anterior”, a menţionat un oficial american anonim, care a citat la rândul lui documente secrete din comunitatea de informaţii americană.

Declaraţia a fost făcută pe postul de televiziune CNBC.

Echipajele ruseşti la bordul a trei nave s-au pregătit anul trecut să recupereze o rachetă care a aterizat în Marea Barents în timpul unui test eşuat din noiembrie 2017, a raportat CNBC anul trecut, citând şi un raport de intelligence.

"A fost o explozie pe una dintre navele implicate în recuperare, care a provocat o reacţie în modulul nuclear al rachetelor care a dus la scurgerea de radiaţii", a declarat, joi, o altă sursă anonimă.

Serviciul în limba rusă al postului de ştiri Europa Liberă, finanţat în SUA, a transmis că a ajuns la aceeaşi concluzie, după ce a analizat fotografiile containerelor de deşeuri nucleare despre care se presupune că aparţin testelor anterioare ale rachetei, numită Burevestnik în nomenclatorul rus.

Rusia a testat patru dintre rachetele Burevestnik între noiembrie 2017 şi februarie 2018, fiecare test fiind marcat de un accident, au declarat anterior pentru CNBC persoane care au vorbit în condiţii de anonimat.

Rusia a muşamalizat complet cazul, aceasta fiind procedura standard de pe vremea Uniunii Sovietice. O asemenea lipsă totală de transparenţă a însoţit şi incidentul de la Cernobîl, unul dintre cele mai grave explozii nucleare din istoria modernă.

Preşedintele Vladimir Putin a spus că explozia s-a produs în timpul testării a ceea ce el a numit sisteme de arme noi promiţătoare. Anul trecut, Putin s-a lăudat cu rachetele Burevestnik, despre care a menţionat că au o rază de acţiune nelimitată.

Însă oficiali americani au subliniat că motoarele cu propulsie nucleară au fost testate la începutul anilor '50, când fisiunea nucleară se credea că este răspunsul la orice problemă. SUA a renunţat să folosească tehnologia pentru propulsia rachetelor deoarece soluţia era mult prea toxică pentru zonele deasupra cărora zbura racheta pentru că lasă în urmă un jet de particule radioactive, care, în final ajung la sol.

Patru dintre staţiile de monitorizare a radiaţiilor nucleare din Rusia au fost reduse la tăcere la câteva zile după explozie, iar medicii din regiune - care au dat primul ajutor celor răniţi - au spus că nu au fost avertizaţi că tratează pacienţi expuşi la radiaţii.