Explozie puternică zguduie tundra arctică, formând un crater de 50 metri adâncime în nordul Rusiei

O explozie neaşteptată în regiunea nordică a Rusiei a provocat un nou crater imens. Se estimează că încălzirea climei a dus la eliberarea gazului metan şi că există câteva sute de astfel de locaţii expuse la potenţiale explozii similare.
Mai multe cratere gigantice au fost descoperite recent în regiunile îndepărtate ale Rusiei.
Mai multe cratere gigantice au fost descoperite recent în regiunile îndepărtate ale Rusiei. (Vasili Bogoiavlenski/AFP/Getty Images)

Animalele sălbatice au “fugit terorizate” când tundra arctică a explodat pe neaşteptate “precum un vulcan”, formând cel mai nou crater misterios din nordul Rusiei.

Mărturia terifiantă a venit din partea unui cioban din Peninsula Yamal, în condiţiile în care au fost lansate avertizări privind posibilitatea ca în peste 700 de locuri din regiune să aibă loc alte erupţii de gaz metan ce pot pune în pericol locuinţe şi centre industriale.

Explozia puternică şi neaşteptată care a provocat un sunet asurzitor şi a lansat flăcări spre cer, a avut loc săptămâna trecută pe malul unui râu arctic, au declarat mai mulţi ciobani savanţilor ruşi care s-au grăbit la faţa locului.

Locul unde a avut loc explozia a fost cuprins de flăcări timp de câteva minute, şi câteva bucăţi din solul îngheţat au fost aruncate pe malul râului.

Se estimează că explozia a avut loc din cauza încălzirii climei, care a dus la topirea permafrostului şi eliberarea de gaz metan, care a rămas îngheţat timp de mii de ani sub suprafaţa îngheţată.

Profesorul Vasili Bogoiavlenski, un important expert rus al acestui fenomen recent observat, al craterelor formate prin explozii, a folosit o aţă de pescuit pentru a măsura adâncimea de 50 de metri a noului crater plin cu apă, care s-a format la 32 km distanţă de satul Seiaha. Este cel mai recent dintr-o serie de cel puţin 12 găuri formate pe neaşteptate în regiunea siberiană a Arcticii.

Oraşe şi sate, unităţi industriale, gazoducte şi căi ferate, toate sunt expuse riscului, a avertizat profesorul.

Aproximativ 700 de locaţii unde pământul se umflă sau este bombat au fost identificate ca fiind vulnerabile la explozii similare, potrivit publicaţiei The Siberian Times.

Cea mai recentă explozie a avut loc la aproximativ 96 km sud de noul aeroport de ultimă oră al Rusiei în zona Arctică – Sabetta – care este folosit pentru exportul de gaze naturale.

Un al doilea crater – de asemenea format în acest an – a luat naştere după o explozie la aproximativ 240 km nord de oraşul Salehard.

Acest crater a fost localizat în luna iulie de un grup de savanţi condus de dr. Aleksandr Skolov, director adjunct al staţiei de cercetare şi dezvoltare ecologică din cadrul Institutului pentru Ecologia Plantelor şi Animalelor, în oraşul Labitnanghi, din regiunea rusă Tiumen.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură