Expoziţia: Fortuny şi Fortuny priviţi în detaliu

Afişul expozitiei "Fortuny şi Fortuny, privindu-i în detaliu", deschisă la Madrid
Afişul expozitiei "Fortuny şi Fortuny, privindu-i în detaliu", deschisă la Madrid (Rabasf.com)

Academia de Arte Frumoase "San Fernando", Calcografia National, din Madrid, prezintă în perioada 22.09.- 08.11.2016 opera grafică a lui Mariano Fortuny şi Marsal Mariano Fortuny Madrazo - tată şi fiu - într-o colecţie de 66 lucrări de grafică.

De la grafică şi până la apariţia fotografiei, acestea au fost folosite în principal ca mediu de traducere şi reproducere a imaginilor, unde posibilităţile vizuale au avut stricte coduri grafice. În toată această perioadă, mulţi artişti excepţionali, pe lângă fapul că au profitat de posibilitatea de multiplicare, îşi utilizau tehnicile ca mijloc de expresie pentru a obţine calităţi plastice singulare şi specifice mediului, marcând personaje, peisaje etc.

Opera grafică a lui Mariano Fortuny Marsal (Reus, 1838-Roma, 1874) şi Mariano Fortuny Madrazo (Granada, 1871-Valencia, 1949), tată şi fiu, se întâlnesc faţă în faţă într-o expoziţie la Calcografia National (Real Academia de Bellas Arte), până la 8 noiembrie, propunând "a privi în detaliu" lucrările celor doi Fortuny, ale căror matrici sunt păstrate în această instituţie, prin donaţii directe de către membrii familiei. Cele patru detalii selectate pentru fiecare ilustraţie (planşă-gravură) scot în evidenţă calitatea artistică extraordinară a fiecăruia şi pretinde a fi un "ghid" pentru posibilităţile de aventură vizuală în peisajul acestor imagini.

Această cercetare permite evidenţierea registrelor unui informalism plastic prezente în lucrările lui Fortuny Marsal, în timp ce dimpotrivă sunt salvate bazele figurative ale imaginilor celor mai abstracte ale lui Fortuny Madrazo.

În prima sală sunt prezentaţi cei doi artişti cu unele dintre lucrările lor cele mai cunoscute, care sunt confruntate cu matricele lor. Apoi, în continuare, în sala principală, vedem o paralelă între lucrările tatălui şi ale fiului realizând subiectele lor (botanică, oraşe şi personaje), care se încheie cu un mic dulap de lucrări ale lui Fortuny Madrazo dedicat lui Wagner.

"Au fost două figuri internaţionale care erau absolut pe val, fiind în top în mod constant", explică Juan Bordes, curatorul expoziţiei, delegat academic la Calcografia National. Sunt expuse 66 de lucrări de grafică selectate din colecţia de 90 de piese conservate în instituţie.